Кеа

Папагали Кеа
Снимка: Bernd Hildebrandt/pixabay.com

Сред животинското царство като най-умни се сочат маймуните. Многобройните опити с тях показват изумителни резултати по отношение на възможностите им да правят разсъждения и да боравят с информация.

Умни обаче са не само приматите, но и някои птици. Такива способности демонстрират папагалите Кеа. С опити е доказано, че те могат да преценяват статистически вероятности. В състояние са да прилагат социална информация. Разумните разсъждения са резултат на обединяването на повече от един източник на информация, което явно е във възможностите на симпатичните птици. Това ги прави моментално център на огромен интерес интерес.

С какво още могат да ни изненадат красивите папагали? Информацията за тях може да даде отговор на този въпрос.

Класификация и разпространение на папагали Кеа

Кеа е названието на род папагали в Нова Зеландия на езика на местното население- маорите. Името му е дадено заради звука, който издава, особено при опасност. Той звучи като името му. Кеа е дума изразяваща едновременно и множествено число.

Латинското му име е Nestor notabilis и е член на семейство Nestoridae. Папагалоподобната птица е разпространена само в Нова Зеландия, в планинските области на Южния остров. Тя буди интерес с факта, че е папагал, който не живее в тропиците, а в планината - на височина до 1600 метра.

Кеа предпочитат най-високата част на горския пояс, където растителността е оскъдна. Това е единствения алпийски папагал в света. Кеа е един от десетте ендемични вида папагали в Нова Зеландия.

Папагалите Кеа са описани за първи път от орнитолога Джон Гулд през 1856 година. Той им дава латинското название notabilis, което означава забележим.

Родът Nestor събира в себе си 4 вида:

- Nestor meridionalis - Новозеландска кака;

- Nestor notabilis - Кеа;

- Norfolk kaka - Изчезнала;

- Chatham kaka - Изчезнала.

Смята се, че и четирите представители на рода произлизат от от протокака, обитавал горите на Нова Зеландия преди 5 милиона години. Най-близкият им роднина е нелетящият папагал какапо. Всички заедно образуват супер семейството Strigopoidea - древна група, отделила се от останалите Psittacidae.

Как изглежда папагалът Кеа?

Начин на живот на Кеа
Снимка: MeisterBohne/pixabay.com

Кеа е едър папагал с дължина около 48 сантиметра и тегло между 800 грама и 1 килограм. Оперението му е преди всичко маслено-зелено. Клюнът му е сив, дълъг, тесен и извит нагоре. По долната страна на крилата има оранжеви пера. Перата отстрани на лицето му са тъмно маслено-кафяви, а по гърба са оранжево-червени. Има тъмносини пера по външната страна на крилата.

Възрастната птица има тъмнокафяви ириси, а очите му са сиви. В същия свят са обагрени и краката му. Опашката му е къса, широка, синкаво- зелена на цвят и с черен връх.

Половият диморфизъм е слабо изразен. Цялото тяло на мъжкия е около 5% по-дълго от това на женската, а само клюнът му е 12 до 14% по-дълъг от този на женската. Младите птици изглеждат като възрастните, но имат жълти очи, клюнът им е оранжево-жълт, краката са сиво-жълти Папагалът Кеа живее до 15-годишна възраст.

Местообитание на папагали Кеа

Местообитанието на Кеа варира от ниските речни долини и крайбрежни гори на западния бряг на Южния остров на Нова Зеландия до алпийските райони на същия остров. Харесва буковите гори в алпийския хребет. Ако изключим случайни бродници, Кеа не се среща на Северния остров, независимо че фосили сочат за наличие на населеност преди 10 хиляди години.

Популацията на Кеа е изчислена между 1000 и 5 000 екземпляра преди повече от 30 години, но няколко години по-късно числата са коригирани на 15 000. Широкото разпространение на птицата при ниска плътност в непристъпни райони пречи на точните оценки. Смята се, че в момента птиците не надвишават 7 000.

Начин на живот и поведение на папагали Кеа

Кеа са социални животни и живеят в групи до 13 екземпляра. Индивидите, които биват изолирани, се справят зле в плен. Според съобщенията на наблюдаващи ги орнитолози, Кеа са полигамни, което означава, че един мъжки има повече от една женска. Отбелязано е, че женските са повече от мъжките.

Когато са в естествените си местообитания, птиците са изключително весели и общителни с хората. Наричат птицата планинският клоун. Те са неуморни в лудориите и обичат да играят. Увличат останалите чрез звук, който издават, приканващ към забавление. Когато една птица изпадне във весело настроение, тя веднага приканва и останалите да се забавляват. Призивният звук е знак за всички Кеа наоколо, а забавленията на птиците стават толкова буйни, че пречат на хората в близост или създават невъобразим хаос, когато се появят в човешки селища.

Те играят във въздуха, като се възползват максимално от голямото разнообразие на въздушни течения в планинския си дом. Палавото им поведение е неразделна част от характера на Кеа. Тези птици са необикновено любопитни и изследват всичко, което видят в своя район.

Смятат се за едни от най-интелигентните птици в света и вероятно тази особеност им дава и чувството за хумор, което притежават. Обичат да се смеят, а смехът им е заразителен, което се наблюдава при хората.

Размножаване на папагали Кеа

Факти за папагали Кеа
Снимка: Ildigo/pixabay.com

Местата за гнездене на Кеа се срещат в плътност на 4.4 квадратни километра. Размножителните райони са в южните букови гори, разположени на стръмни планински склонове. Размножаването на Кеа става на 1600 метра над морското равнище. Това е един от малкото видове папагали, който прекарва толкова време на такава височина.

Мястото за гнездо е на земята - под големи букови дървета, в пукнатини на скали или в изкопани дупки между корените. Достъпът до гнездото става през тунели от 1 до 6 метра, водещи до камера, обзаведена с лишеи, мъх, папрат и гниеща дървесина.

Снасянето на яйцата започва през юли, а размножителния период трае до януари. Обикновено те са 2 до 5 на брой, бели на цвят. Инкубацията е 21 дни. Излюпените пилета биват хранени от мъжкия. Той храни също така и женската. След 70 дни малките напускат гнездото. Смъртността на малките е висока. Около 40% от тях не оцеляват до възрастни.

Хранене на папагали Кеа

Кеа имат странна диета. Може да се каже, че са всеядни. Хранят се с повече от 40 вида растения, ларви на бръмбари, други птици и бозайници. Наблюдавано е разрушаване на гнезда, за да се вземат пиленцата за храна от страна на Кеа.

Кеа се храни и с боклук и мърша. Напада ранени овце, а понякога и здрави. Заради това необяснимо поведение птицата е била избивана от фермерите, които я наричали убиец на овце. Всъщност, нападенията над овце са изключително редки. Птицата яде мазнината на овцата, използвайки острия си клюн и нокти, за да разкъса вълната на преживното животно. Яде обаче и плодове, както е обичайно за папагалите.

Някои факти за Кеа

Кеа е защитен вид поради намалялата численост. Поради този им статус животновъдите са толерантни към техните нападения над овце. Смята се, че папагалоподобните са се хранели по подобен начин с птиците моа.

Кеа често обича на пребърква багажа на туристите и да отлита с някой интересен предмет.

Правени са опити Кеа да бъдат отглеждани като домашни любимци, но практиката е прекратена, тъй като са прекалено разрушителни.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати