miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Съвети при отглеждане на папагал Корела

Съвети при отглеждане на папагал Корела

Папагал Корела

Папагалът Корела е птица с големина на голям гълъб, по природа е много общителна и доверчива. Може да се причисли към социалните животни. Викът на птицата се възприема добре от човешкото ухо и не се причислява към неприятните звуци. Ето защо тя е сред разпространените птици-любимци наред с папагал Ара, неразделките, канарчетата, папагал Жако, зелен папагал.

Оперението е сиво, разредено с ярко жълт гребен на главата, по-близо до ушите бузите са боядисани в червено или оранжево.

По характер Корелата е горда. Те не понасят пренебрежението, но и любовта, когато им се отделя повишено внимание. Като домашни любимци те са много податливи на обучение и възпитание, могат да се разбират добре с други видове птици.

Какво друго трябва да знаем за Корелата, при покупка на папагала?

Продължителността на живота при добри условия достига двадесет години. Корелите са много красиви птици, принадлежащи към семейство какаду. Родината им е в Австралия. Семейства папагали се заселват на открито, близо до водата, гнездата се усукват в храсти и евкалиптови дървета.

Общата им дължина на тялото с опашката, достига до 30 см. Теглото на възрастен папагал е около 150 грама. Мъжките са оцветени в по-тъмен сив цвят с маслинен нюанс, на крилата могат да бъдат в тъмносини или черни нюанси. Оперението на женските най-често е в светлосиви цветове.

Първоначалната информация за корелите датира от средата на 19 век, когато първите представители на този вид започват да се пренасят в Европа. Поради високата цена на потомството, създадено в новия климат, само много богати хора могат да ги купуват и държат в къщата си. По-често те са били придобити от зоологически градини за отглеждане и възпитание.

Когато решите да отглеждате папагал Корела, трябва да обмислите много въпроси. Има ли достатъчно място в жилището ви, за да държите птица, защото домашните ви може да не харесват съжителството с общителен папагал.

Препоръчително е да се сдобиете с млад домашен любимец на възраст до 20 дни; оперението трябва да е гъсто и да не стърчи произволно отстрани; ноздрите на папагала трябва са чисти и сухи; пухът да е гъст и чист.

Препоръчително е папагалът да бъде държан в клетка с други птици за известно време, не непременно от собствения му вид. Такъв домашен любимец бързо ще свикне с новото местообитание, условия на хранене и грижи за Корела. За да решите въпроса за броя на птиците, трябва да определите времето, прекарано у дома.

Какаду

Ако планирате да прекарвате времето си често в компанията на домашния си любимец, можете да си купите една птица. При чести отсъствия е по-добре да закупите чифт папагали Корела, женски и мъжки. Така няма да им е скучно и те ще си общуват помежду си.

Трябва да са от различни родители, за да предотвратите кръстосано свързване. Трябва да си купите папагал от Корела на място, където птиците се държат в чисти и хигиенни условия. Това се отнася за както за зоомагазини, така и за ферми. Ако птиците се държат в кал и няма хигиена, тогава такива домашни любимци са податливи на различни заболявания при папагалите.

Не се препоръчва просто да прехвърлите закупения домашен любимец в нова клетка, той ще се уплаши от околното пространство, когато го носите и може да повреди оперението. По-добре е да закупите и поставите птицата още сутринта във волиера или клетка, така че при слабо осветление домашният любимец да проучи ситуацията и да свикне с настоящото жилище.

За да се поддържа физическото здраве на домашния любимец, е необходимо да му се позволи да лети извън клетката за около два часа на ден. Постоянното седене дори в най-просторната клетка няма да замени свободния полет. Птиците, които не могат да летят, обикновено са с наднормено тегло, в резултат на което метаболизмът им е нарушен и домашният любимец започва да боледува.

Времето на първия полет трябва да се отложи за определен период, докато домашният любимец свикне с хората наоколо и им се доверява. Препоръчително е да премахнете всички проводници в специални кутии, коралите много обичат да хапят изпъкналото окабеляване и могат да получат токов удар. Трябва да знаете, че има някои отровни цветя за папагалите.

Храненето на корела включва: зърнени култури (просо, овес, царевица, слънчогледови семки и плевели);, мляко, варена елда, ориз, сварени яйца, зелени клони на бреза, върба, трилистник и глухарче; пресни плодове и зеленчуци.

Храната на папагала за пълно развитие трябва да бъде разнообразна, да включва малко от всички горепосочени продукти. На ден трябва да се дават около 40 г зърнени култури.

Ако искате да отглеждате такова пернато, вижте нашите обяви и цени за Корела.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати