Коронован ястребов орел

Коронован ястребов орел

Най-величествената птица без съмнение е орелът. Това е забележително животно. Орелът е изключителен ловец и господар на въздуха. Слави се с невероятно острото си зрение и безпогрешен хищнически инстинкт.

Измежду всички тези величествени птици се откроява коронованият орел, който можем да наречем абсолютен властелин на африканското небе. И макар да не е разпространен в България, той привлича интерес с качествата си.

Класификация и разпространение на коронования ястребов орел

Коронования ястребов орел Stephanoaetus coronatus е птица от семейството на ястребите - Accipitridae. Те са единствен представител на рода Stephanoaetus. Другият представител - малагасийският орел, вече е изчезнал, след като хората колонизират Мадагаскар. Статусът им е на застрашен вид.

Голямата хищна птица е открита в Африка на юг от Сахара. В Южна Африка разпространението е ограничено до източните райони.

Птицата е описана от Карл Линей през 1776 година в Sistema Nаtura под името Falco coronatus. Това групиране се оказва неправилно по отношение на коронования орел. Той е част от една разнообразна група бойни орли. Те са в род Agila според това групиране

Към днешна дата след многобройни проучвания се смята, че неговият вид няма признат подвид.

Как изглежда коронованият ястребов орел?

Коронованият орел е огромна птица. Дължината му е от 80 до 99 сантиметра. Той е петият най-дълъг орел в света. Женската е с тегло 3200 грама до 4700 грама и е с 10-15 процента по-едра от мъжкия. Орлите са едни от малкото животни, където женската е по-едра от мъжкия. Те са девети най-тежък вид орел в света.

Размерът на крилата на коронованият ястребов орел варира от 151 до 181 сантиметра. Най-големият измерен размах на крилата на женската е 190 сантиметра. Крилата на този орел имат по-малък от очаквания размах, предвид размерите им, но са доста широки. Морфологията на крилото придава маневреност на птицата.

Опашката му е дълга от 30 до 41 сантиметра при мъжките и 35 сантиметра при женските.

Стъпалата и краката на този вид са видимо по-дебели и по-тежки от тези на вида боен орел. Ноктите са около 6 сантиметра.

Оперението на коронования орел е доста интересно. Короната му е тъмна, до ръждиво-кафява, с изпъкнал, често повдигнат черен връх, който придава на главата леко триъгълен изглед.

Горните части на възрастния са черно-кафяво-сиви на цвят, с променлив оттенък на синьото. Гърлото му е кафяво, докато коремът и гърдите са бели, покрити плътно с черни чертици и петна, маркирани с кремаво или светло оцветяване.

Коронованият орел живее в Африка

Крилата му са бели в основата и черни на върха. Пресечени са от две черни ленти. Опашката е черна, с кафяво-сиви ленти. Бедрата и краката са оцветени в черно и бяло.

Възрастният коронован орел има огромни, заемащи значителна част от главата очи, които варират от жълт до бял цвят и крака, оцветени в охра.

Гребенът, изправената стойка и големите размери са уникални характеристики на птицата.

Половият диморфизъм се изразява не само в размера, но и в бързината на размаха на крилата. Женската е по-мудна от мъжкия.

Младите птици се различават от възрастните. Гърбът им е светло кафяв или сиво кафяв с бледи кантове. Опашката на младите е черна с три бледи ленти и тесен черен връх. Стъпалата му са тъмно жълти. Повечето имат бели глави в младежка възраст и те контрастират с бедрата и краката, които са черни.

Местообитания на коронования орел

Коронованият орел обитава предимно гъсти гори, включително тези дълбоко в дъждовните гори, но понякога ще се намери в реликтови петна, крайречни ивици, силно залесени хълмове. Може да бъде забелязан на надморска височина от поне 3 хиляди метра.

Поради липса на достатъчно местообитания ареалът им днес е прекъснат. В република Конго е потвърдено, че коронованият орел е оцелял в защитени територии с гъсти, стари дъждовни гори.

В Южна Африка местата не са толкова подходящи за грабливата птица и може да се намери в монтанската вечно зелена гора, но също и в равнината, в открити савани и тръни.

Този орел е немигриращ и заседнал тип птица. Обитава неподвижна територия през цялата година. Придвижването се изразява в търсене на партньори или при младите птици, които искат да открият своето място за заселване.

Хранене на коронования орел

Коронованият ястребов орел е силен хищник и основен ловец на маймуни. Описват го като най-могъщият грабливец в Африка. В дълбока гора един от тях може да покрие ловна зона от 6, 5 до 16 квадратни километра.

Ловът започва скоро след разсъмване и убиват рано сутрин и вечер преди залез. Коронованият орел няма нужда да изминава големи разстояния, за да ловува. Той предпочита да ловува пасивно. Слуша или наблюдава плячката и леко подсвирква. Вокализацията му е приятна за маймуните и той атакува първата, която влезе в зрителното му поле. Използват елемента на изненадата. Орелът убива плячката чрез мощните си крака при удара, или я задушава.

Коронованият орел лови маймуни

Може да ловува и като прелита леко над маймунските обиталища, предизвиквайки безредици сред тях и така открива и улавя плячката си.

Пренасянето на плячката до гнездото става понякога след нейното разчленяване, ако е твърде голяма. Те скриват част от трупа, а до гнездото най-напред носят крайниците. Понякога двойка птици си сътрудничи при лов, като едната подмамва плячката, а другата напада.

Установено е, че женските орли по-често ловуват мъжки маймуни, докато мъжките орли предпочитат женските примати.

Основната им плячка са бозайниците, като диапазонът на плячката им е от 1 до 5 килограма. Към нападаните животни са също антилопите. Коронованият орел се смята за единственият жив орел, който си позволява да напада плячка от над 9 килограма. Зайци, костенурки и други полски животни също влизат в менюто на хищника.

Може да се каже, че коронованият орел заема уникална ниша и е най-голямата и доминираща граблива птица в такива райони. Другите хищници, които нападат същата плячка са с много по-голямо лично тегло от орела, което говори за голямата сила на птицата, която несъмнено е на върха на хранителната верига при птиците.

Самите короновани орли могат да станат плячка на големи месоядни животни. Леопардът и крокодилът са техни врагове.

Средната продължителност на живота на коронования орел е 14 години.

Размножаване на коронования орел

Размножаването на този вид не се различава съществено от размножителните особености на други птици. Те са моногамни птици. Двойката прави гнездо, където женската снася 1-3 яйца в продължение на няколко дни. Мъти само женската. Пилетата се излюпват едно след друго, като конкуренцията за храната, доставяна от родителите, води до убийство на по-дребното и слабото. Младите птици се задържат при родителите до края на сезона, а после търсят своя ловна територия.

Коронованият орел и човекът

Тази птица, както и всички други орли, се използва като ловна птица от човека от дълбока древност, след преминат период на обучение.

От друга страна, орелът може да нападне човек, ако той се приближи твърде много до гнездото. Атаките нямат значителни последици, тъй като целта им е пропъждане на натрапника от мястото. Все пак могат да предизвикат дълбоки рани, нуждаещи се от шевове и носещи заплаха от инфекции.

Коронованият ястребов орел е може би единствената граблива птица, за която се смята, че атакува човешките деца като плячка.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати