Казуар - всичко за едрата птица

Казуар
Снимка: bernswaelz Pixabay

В Папуа Нова Гвинея, Индонезия и Австралия живее най-опасната птица в света. Това е казуарът. Тя е и третата най-голяма жива птица днес. Смята се, че най-ужасяващата смърт в дивата природа е точно смъртта, причинена от казуар.

Гигантската птица има зъл нрав и ако бъде провокирана, тя напада като рита с крак или забива дългия нокът на средния си пръст в жертвата си, с което му нанася остра рана и причинява често смърт.

Въпреки това казуарът е единствената птица, опитомявана от местните жители като домашно животно преди идването на европейците в Австралия. Освен това странният обитател на Австралия бяга с удивителна скорост от 50 километра в час, скача на височина от 1. 5 метра, плува отлично и прекосява реките, дори излиза в океана.

Агресивното животно всъщност е доста срамежливо към хората и бърза да се скрие преди човекът да разбере, че е навлязъл в територията му. Цялото това невероятно противоречие от факти създава огромен интерес към голямата и малко позната извън родините си места си птица. Днес се отглежда и в зоологически градини.

Класификация на казуара

Казуарите, с латинско название Casuarius, са едри птици от семейството на Казуароподобните. Името им идва от местните езици в Индонезия и означава рогата птица. Причина за това название е костен израстък на главата на птицата.

Тези пернати са част от групата на щраусовите птици, включваща също ему, щрауси, птицата киви, нанду, изчезналите мосове и птицата-слон.

Познати са три вида:

- Южен казуар - най-голям от всички. Възрастните достигат до 160 сантиметра височина и 90 килограма тегло. Той е третата най-висока и втората най-тежка птица в света.

- Северен казуар - има оранжев пръстен около врата. Висок е до 140 сантиметра и тежи до 70 килограма.

- Казуар-джудже - най-малкият вид. Висок е около 100 сантиметра и тежи 45 килограма.

Съществуват подвидове, но индивидуалните вариации, възрастовите изменения, оскъдната популация и разселването поради търговски причини пречат те да се валидират.

Произход на казуара

Еволюционната история на казуара, както и на останалите щраусови птици, не е добре проучена. Австралия съобщава за изкопаеми видове, но това не е добре проучена зона и има възможност фосилите да принадлежат на праисторическия Емуариус, който е бил примитивен емус, наподобяващ казуар.

Смята се, че всички щраусови птици произхождат от суперконтинента Гондвана, който се отделил преди 180 милиона години. Проучванията показват, че казуарите продължават да се развиват след това отделяне до достигане на съвременното си състояние.

Как изглежда казуарът?

Казуарът е едра птица, която се крие в дълбоките части на гората. Женските са по-големи и по-ярко оцветени. Имат обагрена в яркосиньо шия и торбичка под клюна, която най-често е оцветена в червено. Оперението на птицата е черно.

Пернатото има малки крила, перушината му е много твърда. Краката му са силни, с три пръста, като най-интересен е средният. На него има здрав нокът, дълъг 125 милиметра. Този нокът е страховит, защото с краката си казуарът рита, когато е застрашен и може да нанесе смъртоносни рани с нокътя.

Казуарът няма опашни пера, но имат покрита с твърда кожа каска на главата, която расте с възрастта. Формата и размерът на това образувание е до 18 милиметра и зависят от вида птица. Кухата вътрешност на това образувание е обхванато от фини влакна, за които се смята, че имат акустична функция.

Смята се, че тази каска има вторична сексуална характеристика. Смята се също като оръжие при спорове за доминиране или пък за изтласкване на листните отпадъци по време на набиране на храна.

Има предположение, че каската усилва дълбоките звуци, тоест служи за акустична комуникация. Вероятно е да защитава черепа при падането на плодове от дърветата, под които се храни птицата.

Смята се, че средната продължителност на живота им в дивата природа е от 40 до 50 години.

Казуар - всичко за едрата птица
Снимка: Jessica Rockeman Pixabay

Местообитания на казуара

Смята се, че птиците са местни за влажните тропически гори на Нова Гвинея и близките по-малки острови, както и за североизточната част на Австралия.

Не е ясно дали някои популации са естествени, или са резултат от човешка търговия с млади птици, тъй като те впускат в храсталаците, саваната и блатистата гора. Тропическите области са предпочитано местообитание.

Особености в размножаването на казуара

Казуарът е самотно живееща птица, с изключение на снасянето на ухажването, снасянето на яйца и понякога взаимодействието около хранителните запаси.

Мъжкият казуар защитава територия около 7 квадратни километра за себе си и половинката си. Женските имат по-големи територии, припокриващи се с тези на няколко мъжки. Те се движат в няколко сателитни територии на различни мъжкари и остават в рамките на тези територии през по-голямата част от живота си. Чифтосват се с едни и същи или тясно свързани мъжки.

Ритуалите на свързване на двойките започват с вибрационните звуци, излъчвани от женската. Мъжките си приближават и бягат с врат, успореден на земята, като правят движения с главата си. Женската се приближава, мъжкият ляга на земята, а тя стъпва на гърба му за чифтосване. Често чифтосването се извършва във водата.

Мъжките са по-толерантни един към друг, докато женската не понася друга от своя пол.

Размножителният сезон е от май до юни. Женската снася 3 до 8 яркозелени или бледо зелено-сини яйца в листната постеля, подготвена от мъжкия. Яйцата са с размери от 9 до 14 сантиметра.

Мъжкият мъти яйцата в продължение на 50-52 дни, като добавя или маха от постелята, за да регулира температурата. След това той защитава пилетата, които остават в гнездото около 9 месеца.

Женската не се грижи за яйцата или пилетата, а се придвижва в рамките на територията си, за да снася яйца в гнездата на други мъжки.

Хранене на казуара

Казуарът е плодояден основно, но когато му попадне малка плячка той става всеядна птица. Освен плодове, диетата му включва цветя, гъби, охлюви, насекоми, жаби, птици, риби, плъхове, мишки и мърша.

Плодовете на почти 26 вида растения са в диетата на казуара. Палмата, дивото, грозде, миртата са сред растенията, чиито плодове не се пропускат от тази птица. Всяка птица защитава дървото, от което се храни от другите и това продължава, докато плодовете се изчерпат. Плодове дори като ябълки, банани се поглъщат цели.

Някои интересни факти за казуара

Хората са склонни да хранят казуари от ръката си, но това е опасно за тях, защото ги примамва в крайградските области. Там те могат да се срещнат с превозни средства или кучета. Често взимат от храната на хората на пикник.

Дивите прасета са заплаха за оцеляването им, защото унищожават гнездата на казуара с яйцата.

В Австралия се провежда ежегоден фестивал на казуара през септември.

Териториалността е една от най-важните характеристики на казуара.

Някои общества в Нова Гвинея улавят пилета казуари и ги отглеждат като полуопитомени домашни птици за ритуален обмен като подаръци и като храна.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати