miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Характер и поведение на папагала Корела

Характер и поведение на папагала Корела

Характер и поведение на папагала Корела
Снимка: pixabay.com

Ако сериозно се замисляте за това дали да си вземете за домашен любимец папагал, тогава е добре да сте запознати с характера и поведението на тези питомци, както и с какви трудности може да се сблъскате.

Като цяло може да се каже, че папагалите са много забавни и социални птици, затова са прекрасен избор, ако имате малки деца, тъй като за тях това определено ще бъде много интересно.

Така например папагалите Корела могат да показват емоции - страх, радост, любопитство и още куп неща.

Тези птички са много мили и дружелюбни, така че ако сте готови да преглътнете тези недостатъци, тогава смело можете да си вземете за домашен любимец папагал Корела. Убедени сме, че много бързо крилатия приятел ще стане част от вашето семейство.

Темперамент на папагал Корела

Със сигурност може да се каже, че това е много интересна и красива птица, която винаги може да ви удиви с нещо. В началото може да сте объркани и да не знаете как да се грижите за тях, както и да се питате защо издава непонятни звуци, но скоро ще свикнете с това.

Освен това папагали Корела са много общителни и дружелюбни. Имайте предвид обаче, че без постоянното му общуване с вас и семейството този питомец може да стане недружелюбен и агресивен.

Папагал Корела

Все пак това са много горди птици, които не понасят да бъдат пренебрегвани. Те могат да са много предани на стопанина си, но трябва да усещат, че и вие им отговаряте с взаимност и им отделяте достатъчно време.

Бъдете готови да играете с новия си питомец, както и периодично да го пускате от клетката. Ако обичате своя нов крилат приятел, тогава бъдете сигурни, че той ще ви отвърне със същото и ще ви кара да се усмихвате всеки ден със забавния си и мил характер.

Особености на папагал Корела

Що се отнася до характера на папагалите Корела, те могат да бъдат сравнени с малките деца. Имат също толкова любопитен темперамент и ако са в клетка, ще наблюдават всяко ваше движение.

Именно затова не бива да ги слагате в спалнята ви например. Важно е клетката на животинката да е в дневната например, където ще може да общува с вас постоянно. Бъдете готови и за доста летене - ако пуснете папагала навън, той ще започне да изучава всяко едно кътче у дома.

Поведението на папагала Корела е безкрайно забавно и интересно. Например, ако четете книга, бъдете сигурни, че той веднага ще надзърне в нея и дори може да опита да откъсне парченце от четивото ви.

Тези птици обичат да се закачат със стопаните си, но в никакъв случай не го правят от злоба или агресия. Просто изразяват желанието си да си играят с вас или заявяват, че дадена вещ им харесва.

Папагалите Корела са много приказливи, особено мъжките индивиди. За съжаление речта им е неразбираема и това е по-скоро свирене или дори скимтене.

Те умеят да пеят и могат дори да имитират доста мелодии. Бъдете подготвени обаче, че не всяка песен, която пуснете, ще им хареса, и те ще ви го покажат без притеснение.

Недостатъци на папагал Корела

Недостатъци при отглеждането на Корела
Снимка: pixabay.com

Тези крилати приятели често могат да създадат истински безпорядък. Те постоянно изхвърлят храната си и затова е добре да обучите вашата Корела да се храни само в клетката си, въпреки че и така ще успее да създаде малък хаос.

Друг често срещан проблем е това, че Корела много обичат да гризат различни неща и за съжаление няма как да ги отучите от този навик. За тях това е просто игра.

Те могат да гризат растенията, пари и документи, завеси, мебели и други предмети в дома. Именно затова е важно да сте готови да криете всичко ценно от тях.

Всичко това е нищо в сравнение с главния недостатък на папагал Корела според някои, а именно това че тези създания могат да бъдат много шумни.

Те могат да възпроизведат както неразбираеми думи, така и различни мелодии. Отстрани това изглежда много забавно, но ако сте решили да си вземете тази птица за домашен любимец, тогава трябва да сте готови да търпите силен шум.

Ако викането на птицата продължава повече от 1-2 часа обаче, то това може да се дължи на:

- Стрес или страх;

- Болезнено състояние;

- Смяна на стопанина;

- Нов член в семейството;

- Самота и скука;

- Рязка смяна на обстановката;

- Ревност.

Ако краткият вик е напълно нормално поведение, то дългият - отклонение. Затова ако забележите, че нещо не е наред с вашия папагал Корела, трябва спешно да предприемете действия и да се обърнете към специалист.

И помнете, че не бива да поощрявате виковете на папагала с лакомства, мислейки си че така ще спре. По този начин той просто ще свикне, че когато започне да вика, вие ще му дадете нещо вкусно, както и че поощрявате подобно поведение.

Във всеки един случай, ако отделяте внимание и се грижите за вашия папагал Корела, то той ще ви донесе много радост.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати