miau.bg»Статии»Птици»Други птици»Къде можем да видим фламинго?

Къде можем да видим фламинго?

Къде можем да видим фламинго?
Снимка: pixabay.com
Къде можем да видим фламинго?

Представата за екзотика и красота в птичия свят обикновено се свързва с фламингото, макар че птичките, събрали върху себе си невероятна цветна палитра, не са малко.

Фламингото обаче спира погледа върху себе си с невероятния си розов цвят. Ятата птици в полет приличат на голям розов облак.

Поразяващата гледка се допълва от изящната стойка на едрите птици. Независимо дали стоят на един крак, или се разхождат, търсейки храна, те будят възхищение със своята елегантност и красота.

Всеки, който е виждал снимки или картички с невероятните птици си задава въпроса къде могат да бъдат видени, къде е ареалът на разпространението им?

Отговорът на въпроса къде живее фламингото може да бъде различен.

Най-общо казано птиците са разпределени в страните от Южна Америка, Азия, Южна Европа, Карибския басейн и някои от островите на Африка.

Ако трябва да бъдем по-конкретни, розовото фламинго прави своите колонии в Южна Франция, южните части на Испания и остров Сардиния.

То живее също в Мароко, южните части на Тунис и Кения. Красивата розова птица може да бъде забелязана в езерата на Индия и Афганистан.

Къде можем да видим фламинго?

Най-красивата гледка, която може да ни предостави природата, е на малкия карибски остров Аруба.

На фона на тюркоазената вода може да се наблюдава грациозната розова феерия и това е гледка, която не се забравя никога.

Всеки вид фламинго предпочита определени географски територии. Фламинго Джеймс обитава Андите, а фламингото на Яков предпочита Аржентина, Перу, Бразилия и Чили.

Червеното фламинго може да бъде видяно най-често на Галапагоските острови, а малкото фламинго се е настанило трайно в Африка.

Всички птици фламинго обичат плитките места във водните басейни. Плитката вода им позволява да ровят по дъното, за да се нахранят.

Птицата се настанява в местата, където има подходяща храна за нея, богата на водорасли, където ракообразните, мекотелите и червеите са изобилие и където може да си набави органичните вещества, от които се нуждае.

Сладката вода използват за пиене. Понякога облизват от перата си дъждовната вода и така засищат нуждата си от водни запаси.

Все по-често красивата птица си харесва и територията на България за гнездене.

Колонии от розово фламинго могат да бъдат наблюдавани в Атанасовското езеро край Бургас.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати