Африкански коронован орел

Африкански коронован орел

Както лъвът е цар на земята, така орелът е абсолютният господар на въздуха, това е безспорен факт за всеки човек. Съществуват обаче много видове орли и всеки се характеризира със свои особености. В класацията на господаря на висините в категорията най-голям сред горските орли е коронованият орел или още наречен венценосен орел. Неговият ареал е африканският континент.

Най-характерните му отличителни черти са впечатляващите му размери, мощните криле, якият клюн, закривен надолу и здравите нокти. Това му позволява да вдигне във въздуха животно с тегло 16 килограма, което надвишава четири пъти неговото собствено тегло. Клюнът на коронованият орел служи да се хване лесно жертвата, а ноктите са оръжието за убийството. Зрението, стигащо до километър и половина и безпогрешното чувство за разстояние са помогнали на този вид не само да оцелее, но и да се наложи.

Това обяснява менюто му. Коронованият орел се храни с животни, които трудно улавя дори голям сухоземен хищник. Такова са антилопите, маймуните, големите гущери, даманите. Понякога грамадната и хищна птица напада и деца. Има свидетелство за нападнато дете, което се отървало от ноктите на птицата, благодарение на минувач. В друг случай череп на малко дете е намерен в гнездото на коронован орел.

Венценосният орел дебне плячката си като седи на клоните на дърветата и мигновено атакува. Ако животното не е много голямо го изяжда цяло, заедно с костите му, ако е едро, го разкъсва на парчета. После го повдига на дървото, където се храни.

Коронованият орел живее в Африка

Името си е получил от короната от пера, която се вижда ясно, когато птицата е раздразнена или застрашена. Агресивната птица има свои владения, които достигат до 36 квадратни мили. Това става като орелът маневрира ловко между дърветата, наблюдавайки владението си. Ако види неприятел, издава силен вик, с който изразява недоволството си.

Тези страшни хищници от въздуха са много внимателни в строежа на гнездата си. На двойката е нужна половин година за подобрения в гнездото. Обикновено гнездото е на върха на някое дърво и е широко около 2 метра. Двойката излюпва 2 пилета, като едното умира, а по-едрото оцелява и след 16 седмици е готово да излети от гнездото.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати