Лешоядова токачка

Лешоядова токачка

Повечето хора си спомнят филма на Алфред Хичкок Птиците, в който агресивни пернати нападат хората и превръщат живота им в кошмар на живо. Тази представа силно се противопоставя на изградения в човешкото съзнание образ на птиците като безобиден животински вид, символизиращ свободния дух и осъществената мечта на човека да полети.

Ако обаче се вгледаме по-внимателно в птичето царство ще видим, че гениалният режисьор е бил съвсем прав, показвайки ни и друга страна на симпатичните летци. Те могат да бъдат неочаквано страховити хищници. Пример за това е Лешоядовата токачка.

Сухите научни описания представят лешоядовата токачка като средно голяма птица от семейството на Токачките, на латински Acryllium Vulturinum и са единствен представител на своя род. Могат да бъдат забелязани в североизточните части на Африка. Ареалът им обхваща Сомалия, Кения, Етиопия, до северната част на Танзания.

Лешоядовата токачка е с 70 сантиметра дълго тяло и също така дълъг врат. Прилича визуално на лешояда и затова се нарича така. Това е стадна птица, ятата, в които се събират, наброяват около 25 екземпляра.

Наблюденията показват, че лешоядовите токачки са много агресивно настроени. Въпреки че се хранят и със семена, те вкупом ловуват другите птици или по-дребните сред бозайниците. Змиеподобните вратове и червените очи предизвикват неприятни асоциации.

Ако някой наруши землището им, те го нападат. Това се случва дори на хората. Птиците имат много остри клюнове и шпори и при нападение могат да наранят сериозно и човека.

Най-вероятно поради тази причина човешките им съседи са внимателни с тях и са ги включили във фолклорните си истории. Смята се, че злите духове намират пристан в тези токачки и затова те са така агресивни.

Всъщност точно този вид вероятно е еволюирал по този начин заради специфичните условия на живот, защото разреда на Кокошкоподобните, които са опитомени отдавна, и сродните дивечови птици от рода на фазаните, пауните, пуйките и пъдпъдъците, са изгубили или изобщо не са придобивали такива навици.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати