Най-големите птици в света

Най-големите птици в света

Светът на птиците е изключително интересен. Някои от тях са изпъстрени с много цветове, други са песнопойки или пък могат да имитират човешки думи.

Те са очарователни създания, които векове наред са очаровали хората с умението си да летят. Полетът им винаги ни е създавал чувство за свобода, а механизмът на летене е давал идеи на хората за нови изобретения.

Всяка птица има с какво да ни изненада, но някои повече от останалите. Тези птици пък могат да ни възхитят с техния размер - ето ги най-големите птици в света.

Щраус

Щраусът е една от най-големите птици

Определено първото животно, което заслужава да бъде споменато, тук е щраусът. Той е най-голямата жива птица в света.

Възрастните тежат около 150 килограма и са високи до 1.8 метра. Тези птици не са способни да летят, но за сметка на това са много бързи бегачи. Краката им са изключително мускулести и скоростта с която тичат, е 70 км/ч.

За да изхранват голямото си тяло, те ядат главно семена, треви, плодове, цветя и малки насекоми. Тъй като са разпространени в Африка, те са се адаптирали към климата там и могат да издържат с дни без вода.

Южен казуар

Тази птица е много подобна на щрауса. Тя също не може да лети, но може да тича бързо. Въпреки това тича много по-бавно от щрауса. Казуарът е с тъмно кафяви оперения и синя шия, а на главата си има отличаващ я дълъг гребен.

Тези птици живеят в тропическите гори на Индонезия и Австралия, а диетата им се състои от треви, гъби и насекоми. Женските птици снасят от 8 до 10 големи яйца през лятото, докато мъжките им помагат да ги измътят.

Императорски пингвин

Императорският пингвин е необичайна и голяма птица

Това е може би една от най-нетрадиционните големи птици. Императорският пингвин е най-високият и най-тежкият вид пингвин.

Тези птици тежат до 23 килограма и са високи до 1.3 метра. Разпространени са само в Антарктика и не виреят в друг климат. Поддържат телесната си маса с риби, сепии и крили. След като женските пингвини снесат яйца, те отиват да търсят храна, а мъжките пазят яйцата и ги топлят.

Ему

Емутата обитават саваната и гористите местности на Австралия. Поради околната им среда тяхната диета е по-обширна. Освен растения, семена, плодове и насекоми, те също така ядат и гущери.

Тежат до 60 килограма и са високи средно 1.3 метра. Нямат пъстра окраска, но яйцата им са тъмно зелени на цвят. Периодът им за чифтосване е през зимата.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати