Блестящ ибис

Блестящ ибис
Снимка: ariesa66 Pixabay

Блатата крият невероятно разнообразие от животински видове, сред които птиците заемат централно място. Те са изключително разнообразни като видове и разкриват едно любопитно и интересно царство от пернати, които проявяват голяма изобретателност в начина на живот и хранене, както и в размножаването си. Някои от тях са единствени в умението, което са развили в процеса на еволюцията си.

Сред блатните обитатели се откроява едно семейство Ибисови. Сред тях трябва да отличим Блестящия ибис, който не случайно е получил това име. Неговата характеристика ни представя красива и любопитна не само за орнитолозите птица.

Мястото на Блестящия ибис сред близките видове

Класификацията на Блестящия ибис е наложителна, за да се открие мястото на този вид сред другите обитатели на водата. Латинското наименование на птицата е Plegadis Falcinellus и идва от старогръцката дума плегадо и латинската falcis, което се превежда като сърп и се отнася до формата на клюна.

Този вид е най-разпространен сред ибисите и се размножава на отделни топли места в Европа, Азия, Африка, Австралия и в Атлантическия и Карибския басейн.

Смята се, че тази птица най-напред се е появила в Стария свят и се е разпространила по естествен път от Африка до Северна и Южна Америка. За първи път птицата е открита през 1817 година в Ню Джърси. Този вид е виждан само веднъж във Флорида няколко години по-късно. По-късно птицата увеличава обхвата на местата, където мигрира, и така бива виждана на нови места.

В това няма нищо необяснимо, Блестящият ибис е мигрираща птица, която намира място, където има подходящи условия. Среща се и на наша територия.

Повечето европейски ибиси зимуват в Африка, от Северна Америка зимуват по на юг. Извън размножителния сезон, птиците се разпространяват в много широки географски граници.

Характеристика на Блестящия ибис

Блестящият ибис е грациозна птица, която има много общи неща с други блатни птици като Фламингото. Дължината на тялото на ибиса е 55-65 сантиметра, а размахът на крилата му е впечатляващ - от 88 до 105 сантиметра.

Има дълги грациозни крака, с които гази в тресавищата, които обитава. Оперението на блестящия ибис е тъмно, пурпурно кафяво, а кралата са със зелен метален отблясък. През есента и зимата възрастните птици имат светли точки по главата и шията.

Най-забележителното в Блестящия ибис е клюнът. Той е дълъг и извит надолу. Това се определя от начина на хранене на птицата. В блатата и езерата с тръстикови масиви този вид е максимално пригоден за условията на живот. Най-близката по вид птица с блестящия ибис е малкият корморан.

Начин на живот на птицата Блестящ ибис

След размножаването Блестящите ибиси предприемат разпръскване по различни места. Те са силно номадски по характер. В по-северните райони мигрират напълно и пътуват на широк фронт, като преминават през пустинята Сахара. Ибисите, които са около Черно море, предпочитат Сахел и Западна Африка през зимата. Тези, които са около Каспийско море, мигрират в източните части на Африка, Арабския полуостров и до Пакистан и Индия.

Броят на блестящите ибиси в Западна Индия варира драматично през сезоните, като най-голям брой се наблюдава през зимата и лятото и драматично намаляват през сезона на мусоните, което показва движението им към подходящ район за размножаване.

Популациите в районите с умерен климат се размножават през местната пролет, докато тропическите популации гнездят, за да съвпаднат със сезона на дъждовете. Интересно е, че гнезденето при този тип ибис става с други видове. В моменти на миграция те се събират в ята от по 100 птици, а през зимата популациите се делят в по-малки групи. Имат навик нощем да се събират в големи групи, някои от тях са по дърветата, на известно разстояние от зоните за хранене.

Местообитание на Блестящия ибис

Блестящ ибис - характеристики
Снимка: ariesa66 Pixabay

Блестящият ибис се храни в много плитка вода и гнезди в сладки и солени води с високи насаждения, като тръстики, папирус и ръж. Местностите, които предпочитат, са с ниски дървета и храсти. Обичат блатата в края на езера и реки, но могат да бъдат видени и в лагуни, мокри ливади и земеделски земи, като много харесват оризищата.

В България птицата прави гнездата си по островчетата и блатата на Дунав. По време на прелитане може да се види по крайбрежието на Черно море, както и във вътрешността на страната.

Размножаване на Блестящия ибис

Птицата прави гнездо, което представлява платформа от клонки и растителност, разположено най-малко на метър над водата във високи, плътни насаждения и растителност, която се развива, сред ниски дървета или храсти. Те снасят 3 до 4 яйца, на цвят бледо сини или зелени и ги мътят както женските, така и мъжките птици. Процесът продължава 20-23 дни.

Излюпените пилета могат да напуснат гнездото след 7 дни, но родителите ги хранят още 6 или 7 седмици. Малките биват хранени и от двамата родители. Първият опит за летене малките правят на 4-5 седмици На 6-7 седмици вече летят добре и могат да придружават родителите си до зоните за храна.

Хранене на Блестящия ибис

Блестящите ибиси се хранят предимно с насекоми и раци. Към храната им спадат също ларвите на бръмбарите и на много водни насекоми. В някои райони раците са им основна храна. Има съобщения, че във Флорида е наблюдавано как тези ибиси се хранят и с много малки змии. Разнообразието в менюто се осигурява от пиявиците, охлювите, жабите и дребните рибки.

Самото откриване на храната става в плитка вода, като птицата разравя и сондира меката кал за храна. Също така улавя и насекоми и други дребни животинки от повърхността на водата или почвата.

Диетата на тази птица е силно променлива и се влияе от наличните насекоми и други дребни животни. Водни кончета, скакалци и щурци, мухи и глухари, както и мекотели се намират в различни количества на местата, където пребивават за размножаване или като предпочитано място за живеене. Човешката популация също оказва значително влияние върху възможностите птиците да живеят, извличайки най-доброто от природата.

Някои факти за Блестящия ибис

Пресушаването на влажните зони, замърсяването на водите, бракониерските набези са заплахите, които дебнат популацията на тези интересни птици.

Според природозащитниците статусът им в България е на силно застрашен вид. Блестящият ибис е вписан в Червената книга на България.

В България Блестящия ибис отдава предпочитание на Дунавското и Черноморското крайбрежие. Само отделни двойки гнездят във вътрешността на страната.

Блестящия ибис е добър съсед с чаплата и обича да гнезди с този вид. Годишно Блестящият ибис отглежда само едно поколение.

Учени са използвали 140 милиона наблюдения върху тези птици и използвали сложни климатични модели, за да проектират как измененията на климата ще се отрази на популацията на птицата в бъдеще. Обхватът на популацията им ще се разширява, свива или измества при повишени глобални температури.

Птицата ибис е обект на религиозен култ. Почитана е в древен Египет. Семейство Ибисови е представено от около 30 вида.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати