miau.bg»Статии»Птици»Други птици»Птичи грип - какво трябва да знаем?

Птичи грип - какво трябва да знаем?

Petra VasilevaPetra Vasileva
Новак
111
Птичи грип - какво трябва да знаем?

Птичият грип принадлежи към групата на А вирусите. За разлика от грипа при хората, който има само два щама, птичият грип има поне 128.

Първата регистрирана инфекция възниква в Хонг Конг през 1997 година. Смята се, че заразата са е предавала чрез заболели домашни птици, които различни търговци и фермери си разменяли. Заразените пернати пренасяли вируса със секретите, които отделяли като изпражнения и слюнка.

Колко опасен може да е птичият грип?

Единствените, които могат да се разболеят от птичи грип, в действителност са само птиците. Всички останали, които се заразят с него, развиват вируси, които се адаптират към техния организъм. Пернатите са просто приносители на заболяването.

Но учените смятат, че в много патици, чайки и други птици вероятно дремят някои доста опасни щамове, които може да предизвикат вълна от пандемии в бъдеще. Опасенията са, че те може да влязат в симбиоза с традиционните човешки вируси и да създадат стотици мутации.

Някои птици са шампиони по вируси

Така например в една най-обикновена патица са открили цели 21 различни вирусни щамове. Доказано е обаче, че за повечето пернати птичият грип не е основно заболяване, тъй като се смята, че е ниско патогенно. Изключение тук са домашните птици като кокошки или петли, които развиват известния щам H5N1, който е високо патогенен и може да бъде фатален за птиците. Смята се, че при хората този вирус е дори още по-опасен.

Птичият грип се разпространява по въздуха и чрез изпражнения. От 16-те познати H-типове на вируса, само за подтиповете H5, H7 и H9 са способни да преминат през видовата бариера между птиците и хората.

Птичи грип

Най-уязвими към заболяването фермерите, които прекарват целия си ден сред кокошки. Други възможни източници на зараза са контакт с болни пернати, консумация на недобре сготвено месо или сурови яйца. Възможно е заразата да бъде хваната и в болница, ако лекаря е заразен или сред останалите пациенти има болни.

Изследванията на китайски фермери, които се грижили за болни пернати, показала, че заразата от човек на човек става трудно, но не е невъзможна.

Какви са симптомите на птичи грип?

кашлица;

• разстройство;

• проблеми с дишането;

• температура над 38°C;

• главоболие;

• мускулни болки;

течащ нос

• болезнено и възпалено гърло.

Как да се предпазим от птичи грип?

Ако се грижите за птици, използването на елементарни неща, като маски и ръкавици например може да намали почти на 90% риска от зараза. Също така редовно мийте ръцете си, използвайте антибактериални гелове и поддържайте висока хигиена.

Възможно е и да се ваксинирате, за да не се заразите с птичи грип.

Имайте предвид също така, че птиците, които са били инфектирани, разнасят в природата вируса поне още десет дни, след като са се излекували.

Вирусът на птичия грип не е устойчив на термична обработка, което означава, че добре сготвените месо и яйца не крият риск от зараза за човека.

Все пак за ваша сигурност, не консумирайте месо от непроверени източници и винаги гответе добре пилешкото на висока температура. Избягвайте откритите пазари, на които се продават живи животни. Също така не купувайте от там месо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати