Голям пъстър кълвач

Вид кълвач

Един от най-разпространените кълвачи в Европа и Азия, големият пъстър кълвач, е и една от най-редките видове птици в семейството Picidae. Лесно различаващата се и изключително симпатична на вид птичка често може да бъде срещната (или чута) в дългогодишни гори и паркове.

Птичката се подвизава под латинското наименование Dendrocopos major (буквален превод denron-дърво, kopos-атакуващ, major-голям). При оптимални условия големият пъстър кълвач живее между 5 и 7 години.

Размерите на големия пъстър кълвач са от 20 до 25 сантиметра, а тялото не тежи повече от 76 грама. Цялостният размах на крилата е към 40 сантиметра. Природозащитният статус на големият пъстър кълвач е незастрашен.

Характеристика на големия пъстър кълвач

Подобно на всички кълвачови, и този вид има висока стойка и здрава опашка с балансираща функция при залепването му за ствола на дървото. Човката е дебела, черна на цвят, и изключително права, перфектно устроена за пробиване и почукване.

Мъжките екземпляри имат бяла гушка, бузи и чело, оградени с черно, черна корона и яркочервен тил. Черна, подобна на шпора, маркировка се разпростира върху бялата гръд, а гърба е изцяло черен.

По крилата и опашката на фона на черното се срещат бели пръски, а бяла овална форма се разкрива на рамената както при прибрани крила, така и при летеж. Долните участъци от тялото са бели до кремави, а подопашието е обагрено в яркочервено.

Женските, от друга страна, са подобни на мъжките, но за разлика от тях тилът им е черен, а не червен. Останалите шарки са същите при женския пъстър кълвач. Пиленцата на големия пъстър кълвач имат сходни окраски, но с червеникави корони, розовеникави пера под опашката и сивкави бузи. Раменните овални шарки не са добре диференцирани в ранна възраст и са трудни за разпознаване.

Силният, високочестотен и подобен на „чиик“ звук е характерно издаван от този вид птици. Той бива повтарян спорадично в равни интервали от време, но недостатъчно ритмичен, за да може да го наречем песен.

Затова и кълвачът не се слави като пойна птица. Териториалното барабанене обаче е типично за кълвача и варира между 8 и 20 удара в секунда в малки, резки почуквания. Този вид барабанене се чува особено често напролет и в ранно лято.

Голям пъстър кълвач

Хабитат и разпространение на големия пъстър кълвач

Тези пернати обикновено се разполагат на територията на широколистни, смесени и иглолистни гори, особено в региони на по-стари и дебели дървета като дъб, бор и смърч.

Стига да има дългогодишно дърво в района, независимо дали е парк, градина или гора, не се съмнявайте, че в някакъв етап то ще привлече тази птица.

Целогодишният вид има широк ареал на разпространение – Северна Америка, Северна и Централна Европа, Азия, Великобрирания, Сибир, Япония, Китай. По-малки са популациите, населяващи Турция, Испания, Португалия и Северна Африка (особено Мароко). Въпреки това разпространението на големия пъстър кълвач се забелязва и там.

Миграция на големия пъстър кълвач

Не е характерно за големия пъстър кълвач да мигрира, по-склонен е от време на време да се превръща в номад при сурови условия и да прелита от хранителен ресурс на хранителен ресурс. Есенните прелитания на юг са възможни през години, когато продукцията на северните иглолистни е ниска, но цялостните намерения на тази птица не могат да бъдат предположени.

Поведение на големия пъстър кълвач

Обичайно птицата живее самостоятелно или на двойки. Летежът търпи леки амплитуди, ударите на крилата във въздуха са резки, с леки завои в посока към дървото, на което ще се хранят.

Хранене на големия пъстър кълвач

Пъстрият и неуморен барабанист на гората е по природа всеяден и ще се храни с всичко предложено от природата. Диетата се сменя спрямо сезона. Насекоми, ларви, семенца, яйца, ядки и плодове се нареждат в храните на големия пъстър кълвач.

По време на събирането на храна за зимата, големият пъстър кълвач умело човърка пукнатини по клони и стволове на дървета, търсейки насекоми. Семената на иглолистни дървета също им се харесват и биват складирани в дупки по дърветата, които спорадично биват посещавани от животното в случай на бедна на храна среда.

Къщичка за птици

Не е изключено големият пъстър кълвач да се храни с фъстъци, нектар и други срещани в задния двор предложения.

Гнездене при големия пъстър кълвач

По време на размножителния период изявените моногамни животни проявяват предбрачно поведение, включващо перкусионни представления от страна на мъжкия.

И както мъжкият, така и женската ще работят здраво върху издълбаването на ниша в дървото, където да се помести гнездото на големия пъстър кълвач. Обикновено това са дървета с мека кора или изгнили такива.

Нишата се разполага няколко метра от земята (2 до 1 8м). Самото гнездо не представлява нищо внушително или специално, освен че ръба му е посипан с дървени стърготини от процеса на пробиване.

Грижа за поколението на големия пъстър кълвач

Яйцата на големия пъстър кълвач са белезникавобели, от 4 до 7 на размножителен цикъл, който обикновено е веднъж годишно. И двамата родителя мътят яйцата в рамките на 15-16 дена. Новоизлюпените пиленца са беззащитни, голи и остават от 20 до 24 дена в гнездото, през който период са щедро охранвани от мама и тати.

Природозащитен статус на големия пъстър кълвач

Птицата не е защитен вид, и срещаните от време на време епидемии със загниване на дървета не притесняват вида, а напротив – спомагат неговото разпространяване.

Популациите в рамките на градове и села обаче варират с големи амплитуди, зависейки пряко от наличността на места за гнездене, които често са премахвани в следствие на човешката дейност.

Подходяща храна и направени от човек хранилки за птици стимулират пернатото да се навърта в населени места. Ако искате да привлечете този вид кълвач в двора си, заложете на слънчогледови семки, фъстъчено масло, фъстъци.

Старите, дългогодишни дървета (бук, дъб, смърч), включително мъртви такива, също са магнит за тях. Понижената употреба на инсектициди ще се отрази благоприятно на тяхната популация.

Големият пъстър кълвач е много красив гост в градината, но не е подходящ за домашен любимец. Ако си търсите пернат другар, можете да се спрете на социални животни, които общуват по-добре с човека. Например папагалче. Папагал Ара или какаду са добри варианти. Вижте нашите обяви и цени за папагали.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати