miau.bg»Статии»Птици»Как да се отървем от гълъбите?

Как да се отървем от гълъбите?

Гълъби

Никой няма да ви обвини в това, че мразите животните, ако не желаете всяка сутрин да чистите изпражнения и пера/перушина от гълъби от балкона си.

Не само че е досадна дейност, но крие и здравословни опасности. Защото гълъбите са известни и като летящи плъхове - носят толкова много зарази, че дори няма да ни стигнат редовете, за да ги изредим.

За ваше щастие има не малко начини да се отървете от гълъбите и от болестите, които те неволно носят. Ето най-популярните начини да се отървете от гълъбите.

1. Препарати срещу гълъби

Както има препарати срещу комари, бълхи, хлебарки и т.н., има и препарати срещу гълъби. Не, те няма да ги убият и не това е целта ви. Искате само да ги отблъснете и именно това ще постигнете.

Репелeнтите срещу гълъби обикновено имат формата на стаен ароматизатор и излъчват мирис, който вие не усещате, но е неприемлив за гълъбите.

2. Декоративна граблива птица

Може би сте мяркали подобни птици в по-големите магазини за дома и градината и вероятно сте се чудили дали служат само за декорация или имат и друга функция. Да, функцията им е именно да прогонват гълъбите от терасите или покривите. Представляват граблива птица (обикновено гарван или сокол), която играе ролята на бостанско плашило за пернатите натрапници. Важно е само да я поставите на достатъчно видно място. Така ще отблъснете гълъбите.

3. Мрежа за котки

Чували сте, че котките имат по 9 живота, но това (за съжаление) изобщо не е вярно. Вярна е само приказката, че котките са прекрасни ловци и че обикновено умират от любопитство. Поради което е измислена и мрежата за котки - да не падат домашните котки през терасата, докато гонят някоя пеперуда или друго летящо насекомо. А защо не и птица?

Но макар да се нарича мрежа за котки, спокойно можем да я наречем и мрежа против гълъби. Хем котката ви (ако имате такава) няма да скочи от балкона, хем ще се предпазите и от гълъбите. Освен това е и доста евтин продукт - мрежа с размери 4Х3 м може да се намери за около 20 лв.

4. Шипове срещу гълъби

Продават се в почти всички специализирани магазини за борба с вредители и вършат чудесна работа. Никой гълъб не би се осмелил да кацне върху покрив или перваз, рискувайки живота си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest