Защо птицата ви не яде пелети?

24.04.2019
Някои птици отказват да ядат пелети

Голяма част от птиците не ядат пелети, тъй като не ги разпознават като източник на хранителни вещества, или просто вниманието им е обзето от далеч по-примамливите семенца и парченца плод. Определено трябва да концентрирате усилията си в поправяне на това поведение, защото птицата ви трябва да яде пелети.

Семената са чудесен източник на мазнини – но дотам. Когато става въпрос за съдържание на витамини и минерали в тях, те са в абсолютен недостиг и на двете. Стимулиране птицата ви да хапва пелети става само по един-единствен начин – като премахнете всичко друго от хранилката и оставите само пелетите.

Една от успешните техники е собствениците на птици да се преструват, че ядат пелети заедно с животинката – така я окуражавате и тя да опита. Евентуално, в определен етап пелетите могат да преминат през процес на фино смилане и разпръснати върху любимите храни за птици - така по хитър начин есенциалните хранителни вещества ще се озоват в храносмилателната ѝ система.

Всички собственици трябва да разберат, че една от най-честите причини за смърт у домашните пернати е недостигът на хранителни вещества, главен виновник за което е диетата, базирана предимно на семена. Семената са лакомство, а не основна манджа.

Смяната на обичайната диета с базирана на пелети такава е бавен процес и изисква постепенно премахване на обичайните изкушения от хранилката и оставянето само на пелети. Ако все пак не можете да откажете достъпа до семена напълно, научете се как да прораствате кълнове от семена и да ги предлагате в този им далеч по-здравословен вид.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати