miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Какво да знаем за бъбречните камъни при куче

Какво да знаем за бъбречните камъни при куче

куче с бъбречни проблеми при ветеринар
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Наличието на бъбречни камъни при куче може да е свързано със силна болка и е животозастрашаващо състояние, ако не бъде третирано. Предотвратяването на камънообразуването, от друга страна, е съвсем лесно.

Какво представляват камъните в бъбреците при кучето?

Медицинският термин за състоянието, което води до развитието на камъни в бъбреците, се нарича нефролитиаза. Бъбречните камъни, наречени нефролити, представляват уратни кристали, струпващи се в бъбреците или друга част от уринарния тракт. Макар всяка котка или куче да има потенциал да развие подобно състояние, някои породи за по-уязвими от други.

Такива са Йоркшир териер, Миниатюрен пудел, Лхаса Апсо, Английски булдог и Далматинец. Образуването на бъбречни камъни при кучето често е резултат от повишени нива на калций в кръвта или урината, както и диета, водеща до повишено рН на урината. Повтарящите се инфекции на пикочните пътища подпомагат развитието на нефролитиаза.

Симптоми и лечение

За съжаление, рядко кучета с нефролитиаза показват външни признаци на заболяване. Често камъните не се откриват, докато кучето не бъде тествано за друг медицински проблем. Когато все пак се срещат симптоми, те включват кръв в урината, повръщане, повтарящи се инфекции на пикочните пътища, болезнено уриниране или често уриниране с малък обем.

Добре е да знаем, че камъните в бъбреците при куче могат да са активни или неактивни. Активните камъни са заразени и търпят процес на непрекъснато развитие, спирайки потока на кръвта и урината и имат потенциал да запушат въпросните съдове. Неактивните камъни не са инфектирани, не се разрастват и рядко създават проблеми.

Диагнозата на бъбречните камъни при куче пристига след обстоен ветеринарен преглед. По време на прегледа вашият ветеринарен лекар ще извърши външен оглед, ще наблюдава ултразвуково изображение и ще направи анализ на урината.

куче с бъбрчни камъни

След достигане на диагноза настъпва време за лечение. На животните с неактивни камъни се предписват медикаменти, разтварящи камъните. В добавка може да се наложи и промяна в диетата, за да не се повтори появата на нефролити. На кучетата с активни камъни им се налага да преминат през хоспитализация и дори операция за отстраняване на камъните.

Превенция

Основният виновник за камъни в бъбреците при куче е диетата с високо съдържание на пурини. Пурините се намират в някои видове растителни и животински тъкани. При разграждането си образуват пикочна киселина, която е пряко свързана с образуването на нежеланите камъни.

Нископуриновата диета е ключът към предотвратяването на проблема. На собствениците се препоръчва избягването на висококиселинни храни като соя, овес, ечемик. Докато вегетарианските храни често имат ниско съдържание на пурини, те в голяма степен се считат за неподходящи за кучета, освен ако не се използват като гарнитура, към която се добавят източници на нископуринови протеини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest