miau.bg»Статии»Кучета»Дневна доза храна за малките кучета

Дневна доза храна за малките кучета

Хранене на малко куче
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Когато говорим за хранене на куче, от значение са както неговата големина и възраст, така и нивото на активност. Както знаем, палетата са изключително игриви и любопитни.

Енергията, която изразходват, трябва да бъде възстановена някак, за да растат те здрави и щастливи. Ето защо е добре малките кученца да приемат храна с по-високо съдържание на протеини и калории, които да набавят нужните хранителни вещества. Но каква трябва да е дневната доза храна за малките кучета?

Върху всяка закупена от магазина храна за кучета би трябвало да има обозначение за правилната дозировка. Тя ще ви помогне по-лесно да се ориентирате в количеството храна спрямо теглото на вашия домашен любимец.

Но не забравяйте, че това е само препоръка, за оптимални резултати е добре да следите хранителните навици на кучето, както и неговите лични желания. Ако забележите, че то активно иска още храна, можете да предположите, че продължава да е гладно и има нужда от още калории.

В началото малките разчитат изцяло на майчиното мляко, за да си набавят нужните хранителни вещества. Това продължава до около втория месец. Захранването на малки кученца с твърда храна обаче може да започне още от първия.

За нормалното развитие на техния организъм е препоръчително храната да е богата на въглехидрати и протеини. Важно е и храната да е специално пригодена за кутрета. Препоръчваме висок клас храна и избягване на масовите марки, които разчитат повече на реклама, отколкото на качество.

Дажбата на малките е добре да се разпределя три пъти дневно. След като кучето навърши половин година, можете да намалите храненията до два пъти дневно - сутрин и вечер.

Хранене на малко куче

Един трик, с който ще предразположите кученцето да яде повече - добавете малко топла вода в храната. Така гранулите за кучета ще омекнат и ще му е по-лесно да ги дъвче. Избягвайте млякото, тъй като то може да раздразни коремчето.

На пръв поглед е сладко, когато кученцето се нахвърли на храната лакомо. Но дори да обичате пухкави кученца, не давайте допълнително на животното, освен ако не е спряло да наддава или това става бавно. Важно е дневната доза храна за малките кучета да е разумна.

Наднорменото тегло при кучетата е предпоставка за множество заболявания при кучетата. То може да причини изкривяване на крайниците, които дори да наложат операция. Ако забележите, че животното наддава прекалено много, постепенно намалете порцията храна, която му давате.

При хранене на малки кучета не на последно място е от значение консултацията с професионалист. Вашият ветеринар ще ви помогне с най-точните насоки, в случай че имате колебания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати