miau.bg»Статии»Кучета»Как да разберем дали кучето ни е бременно?

Как да разберем дали кучето ни е бременно?

Бременно куче
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Подобно на хората, и при животните бременността е съпътствана от специфични признаци. Кучетата също не са изключение. И тъй като те са изключително потайни, когато става дума за чифтосване, има голям шанс да не разберете, че ще имате кученца, освен ако не се научите да разпознавате признаците на бременност при кучетата. Дори и да нямате опит с домашните любимци, със сигурност ще усетите физиологичните промени, настъпващи с тялото на вашето приятелче. Ето как да разберем дали кучето ни е бременно.

Понижен апетит при кучето е един от основните симптоми за бременност на домашния ви любимец. Той не се проявява непременно и не може да се определи точно в кой момент на бременността ще се появи. Може да е в началото, в средата или в края ѝ, когато кучето почти не става.

Още в началото то ще намали своята активност, ще започне да се залежава все повече и повече, ще се чувства и ще изглежда унило. Може да се появи и лека депресия и кучето ви да търси спокойствие и усамотение. А може и да иска да прекарва все повече време с вас. Всичко това може да подсказва за ранна бременност при кучетата.

Около първия месец след чифтосването може да се появи лек вагинален секрет, млечните му жлези ще се уголемят заради увеличаването на притока на кръв около зърната. Постепенно те ще стават все по-видими.

След около 35-я ден кучето ви ще започне да увеличава апетита си и да наддава килограми. Теглото може да се увеличи с до 20%-50%. Коремчето ще стане видимо. Може да се наложи да промените хранителния режим на любимеца си, като замените обикновената храна със специално предназначена за бременни.

В последните няколко седмици от бременността коремчето ще порасне изключително много, ще стане твърдо и изпънато. Зърната вече ще са ясно видими.

Близо до термина ще забележите усиленото движение на кученцата в корема на майка им. Причината е, че няколко дни преди раждането те започват да се нагласят в най-безопасната позиция за израждане.

Ако забележите някой от симптомите у вашето куче, то веднага се консултирайте с ветеринар. Консултацията е важна за безопасната бременност при кучетата и безпроблемното раждане на малките им.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати