miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Как да научим кучето да върви до нас

Как да научим кучето да върви до нас

Angel ValejoAngel Valejo
Новак
1711
Как да научим кучето да върви до нас
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Ако сте горд притежател на пинчер, померански шпиц, йорки или друго нещо с подобни размери - пропуснете тази статия. Ако обаче притежавате куче с осезаемо присъствие в реалността, то критично важно е да го научите да върви в крак с Вас - за да сте сигурни, че Вие разхождате него, а не обратното. Как да стане това?

Заведете го на училище!

Съботно-неделните кучешки училища в парковете на София, а и не само, от години са обичайна гледка. Там можете да получите повече или по-малко професионални съвети, както и да провеждате практически упражнения под наставленията на експерт. Като евентуални минуси трябва да споменем съобразяването с чужд график и наличието на други кучета, което може да разсейва или притеснява Вашия любимец, ако има проблем с концентрацията и социализацията.

Наемете му личен треньор!

Това също е опция - намират се и такива хора. Плюсове: уговаряте удобен и за двете страни график, а кучето Ви получава индивидуално внимание. Минуси - понякога се получава следното: кучето слуша и перфектно изпълнява всичко, което му каже... треньорът. А Вас все така Ви игнорира. Нормално - в основата на кучешката изпълнителност стои респектът. А по редица причини много уж стопани на кучета биват възприемани от четириногото като обслужващ персонал.

Заемете се лично!

Как да научим кучето да върви до нас

Най-доброто решение - още повече, че става въпрос за дота базово обучение.

Най-лесният начин е просто да контролирате движението на кучето - и когато укори темпото дотолкова, че да Ви повлече, да дръпнете рязко повода и да подадете команда. Последното звучи доста "милитаризирано", да - но е в основата на всичко. Целта е да накарате кучето да разбере какво искате от него и впоследствие да го изпълнява дори само по сигнал. В книгите, разкриващи тайните на самодейното кучешко обучение, със сигурност ще срещнете съответната команда като Редом! или дори Рядам! - поради простия факт, че повечето такива книги преди години бяха съветски/руски. Истината е, че ако не смятате да изпращате любимеца си на официални работни изпитания, няма никакво значение каква дума ще използвате - важно е просто всеки път да бъде една и съща! Предимството на Редом! е, че съдържа хубаво, отчетливо, натъртено Ррр! , което много успешно привлича вниманието на кучето.

Обучението се смята за успешно, когато кучето върви редом с Вас дори без повод, след като сте подали командата. Благотворно се отразява и комбинирането на възпиращото въздействие на рязко дръпнатия повод с даване на лакомство, след като кучето забави крачка и тръгне до Вас. При по-невъзприемчиви или просто инатящи се кучета може да се използва и така нареченият строг нашийник, а при съвсем своеволни - шоков електрически.

Ако сте заклет противник на всякакви силови методи, можете да приемете, че кучето, а не Вие, налага темпото и посоката на разходката, или просто да го освободите от повода и да го оставите да ходи, където си поиска. Ако все пак осъзнавате, че това е абсолютно безотговорно поведение, особено в градска среда, можете да пробвате един жалък, обречен на почти сигурен провал метод, включващ килограми кучешки лакомства и много подмазване. За целта е най-добре да изберете максимално изолирано, усамотено място с минимум разсейващи фактори.

Позиционирате кучето отляво или отдясно до Вас, според това от коя страна искате да върви, и му давате лакомство. После тръгвате и за да накарате кучето да Ви последва, му давате лакомство. Когато то тръгне нанякъде без Вас, го повиквате обратно и му давате лакомство. В общи линии идеята е да държите кучето до себе си посредством лакомства, като постепенно увеличавате паузите между "награждаванията", и да се надявате, че кучето ще продължи да стои близо до Вас дори когато престане да получава вкусните хапки.

За да е ефективно едно обучение обаче, трябва да са налице два основни фактора:

Първо - кучето трябва напълно да разбира какво искате от него.

Второ - кучето трябва да има причина да го изпълни. И ако разчитате на "наградките" да бъдат тази причина, то ще се сблъскате с неприятното откритие, че когато награждаването бъде преустановено, в много кратки срокове кучето се връща към предишното си поведение. Реалното обучение се основава на респект.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати