Как да научим кучето да върви до нас

Как да научим кучето да върви до нас
Бутилка за пиене на вода за кучета-34%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
26.00 лв.
17.20 лв.
Виж ››

Ако сте горд притежател на пинчер, померански шпиц, йорки или друго нещо с подобни размери - пропуснете тази статия. Ако обаче притежавате куче с осезаемо присъствие в реалността, то критично важно е да го научите да върви в крак с Вас - за да сте сигурни, че Вие разхождате него, а не обратното. Как да стане това?

Заведете го на училище!

Съботно-неделните кучешки училища в парковете на София, а и не само, от години са обичайна гледка. Там можете да получите повече или по-малко професионални съвети, както и да провеждате практически упражнения под наставленията на експерт. Като евентуални минуси трябва да споменем съобразяването с чужд график и наличието на други кучета, което може да разсейва или притеснява Вашия любимец, ако има проблем с концентрацията и социализацията.

Наемете му личен треньор!

Това също е опция - намират се и такива хора. Плюсове: уговаряте удобен и за двете страни график, а кучето Ви получава индивидуално внимание. Минуси - понякога се получава следното: кучето слуша и перфектно изпълнява всичко, което му каже... треньорът. А Вас все така Ви игнорира. Нормално - в основата на кучешката изпълнителност стои респектът. А по редица причини много уж стопани на кучета биват възприемани от четириногото като обслужващ персонал.

Заемете се лично!

Как да научим кучето да върви до нас

Най-доброто решение - още повече, че става въпрос за дота базово обучение.

Най-лесният начин е просто да контролирате движението на кучето - и когато укори темпото дотолкова, че да Ви повлече, да дръпнете рязко повода и да подадете команда. Последното звучи доста "милитаризирано", да - но е в основата на всичко. Целта е да накарате кучето да разбере какво искате от него и впоследствие да го изпълнява дори само по сигнал. В книгите, разкриващи тайните на самодейното кучешко обучение, със сигурност ще срещнете съответната команда като Редом! или дори Рядам! - поради простия факт, че повечето такива книги преди години бяха съветски/руски. Истината е, че ако не смятате да изпращате любимеца си на официални работни изпитания, няма никакво значение каква дума ще използвате - важно е просто всеки път да бъде една и съща! Предимството на Редом! е, че съдържа хубаво, отчетливо, натъртено Ррр! , което много успешно привлича вниманието на кучето.

Обучението се смята за успешно, когато кучето върви редом с Вас дори без повод, след като сте подали командата. Благотворно се отразява и комбинирането на възпиращото въздействие на рязко дръпнатия повод с даване на лакомство, след като кучето забави крачка и тръгне до Вас. При по-невъзприемчиви или просто инатящи се кучета може да се използва и така нареченият строг нашийник, а при съвсем своеволни - шоков електрически.

Ако сте заклет противник на всякакви силови методи, можете да приемете, че кучето, а не Вие, налага темпото и посоката на разходката, или просто да го освободите от повода и да го оставите да ходи, където си поиска. Ако все пак осъзнавате, че това е абсолютно безотговорно поведение, особено в градска среда, можете да пробвате един жалък, обречен на почти сигурен провал метод, включващ килограми кучешки лакомства и много подмазване. За целта е най-добре да изберете максимално изолирано, усамотено място с минимум разсейващи фактори.

Позиционирате кучето отляво или отдясно до Вас, според това от коя страна искате да върви, и му давате лакомство. После тръгвате и за да накарате кучето да Ви последва, му давате лакомство. Когато то тръгне нанякъде без Вас, го повиквате обратно и му давате лакомство. В общи линии идеята е да държите кучето до себе си посредством лакомства, като постепенно увеличавате паузите между "награждаванията", и да се надявате, че кучето ще продължи да стои близо до Вас дори когато престане да получава вкусните хапки.

За да е ефективно едно обучение обаче, трябва да са налице два основни фактора:

Първо - кучето трябва напълно да разбира какво искате от него.

Второ - кучето трябва да има причина да го изпълни. И ако разчитате на "наградките" да бъдат тази причина, то ще се сблъскате с неприятното откритие, че когато награждаването бъде преустановено, в много кратки срокове кучето се връща към предишното си поведение. Реалното обучение се основава на респект.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати