Как да научим кучето да дава лапа?

11.10.2018
Куче

Дай лапа! е сред първите команди, на които гордите собственици учат кучетата си. Освен че тя радва човека, е и изключително полезна за животното. Умението да вдига лапа под команда помага на кученцето да се справя по-лесно, когато трябва да му се изрежат ноктите.

Различните породи кучета реагират по различен начин на обучението, но в повечето случаи всички се справят бързо. След няколко кратки упражнения вашия домашен любимец ще може да се здрависва, когато се запознава с някой.

Ако заложите на обучение с храна, следвайте следните стъпки:

1. Добре е преди да започнете с командата: Дай лапа! да сте научили кучето на Седни! Така ще бъде по-лесно и за вас, и за животното.

2. Вземете една гранулка от любимите му или парче салам и го покажете на опашатия си приятел. Стиснете лакомството в ръката си, за да не може животинчето да го докопа.

3. Подайте командата: Дай лапа! и дръжте ръката с лакомството близо до носа на кучето. Така то ще запази интерес към него и желанието му да си хапне ще го поддържа концентрирано.

4. Бъдете търпеливи и изчакайте, докато кучето се опита да разтвори ръката ви. Обикновено то започва първо да души около скритото в юмрука ви лакомство и след това посяга с лапата си.

5. Когато кучето докосне ръката ви с лапа, извикайте: Браво! и му дайте съкровището, скрито в ръката ви.

Куче

6. Повтаряйте същото упражнение 2 или 3 пъти дневно за около 5 минути, не повече. Когато се упражнява често, кучето много бързо ще се научи да изпълнява командата.

Друг начин е да се приближите до кучето и да издадете директно командата: Дай лапа! След това вземете лапата и я поставете на нивото на раменете си. Похвалете верния си приятел и повторете упражнението няколко пъти. Така то ще свикне, когато издадете командата да прави това, което сте го научили.

Третият начин също предполага да извикате първо командата и след това да му покажете какво да прави. Кажете: Дай лапа! и нежно с пръстите на лявата си ръка повдигнете лапата на кучето си и я прехвърлете в дясната. Това действие се разбира от домашния ви любимец като акт, който той сам е предприел.

Не губете търпение! Може да не стане много бързо и кучето ви да отказва да ви поздрави с лапа, но с чести упражнения всичко се получава. Обръщайте му внимание и му показвайте, че то е важно за вас. Така ще му вдъхнете доверие и то по-лесно ще свикне с командите, които му отправяте.

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати