Какви са причините за лош дъх при кучетата и котките?

Има различни причини за лошия дъх при кучетата

Лошият дъх при кучетата и котките е изключително неприятен проблем. Не бива да се пренебрегва устната хигиена, в противен случай могат да се развият множество бактерии, които причиняват заболявания при кучетата и останалите домашни любимци.

Най-важното, което трябва да направите, е да установите причината за лошия дъх. Независимо дали имате куче или котка, това може да бъде сигнал за възникнал проблем, който трябва да се разреши.

Има няколко причини за лош дъх при кучетата и котките:

Пародонтоза при кучетата

Това заболяване се среща много често при домашните любимци. Над 80% от кучетата и котките се разболяват след 3-годишната си възраст. Причината за лошата миризма в този случай се дължи на бактерии, които се образуват във венците и причиняват възпаления. След натрупване на зъбна плака бактериите се разпространяват и стават все по-опасни. Пародонтозата, също както при човека, е много опасно заболяване. Може да доведе до загуба на зъби и увреждане на сърцето и бъбреците.

Никнене на зъби при котенцата

Малките котенца (а и кученцата) доста често имат лош дъх, когато им поникват нови зъбки. Проблемът е силно изразен най-вече при малките котенца, но за няколко месеца отшумява. Това е вследствие на бактериите, които се натрупват по млечните зъби, докато постоянните зъби ги избутват отдолу.

Стоматит при кучетата

Стоматитът е част от заболяванията, които могат да се развият в устната кухина на животинчето. То причинява болезнено възпаление на венците и устните тъкани. Не е изключено да се образуват и доброкачествени ракови образувания. Същността на заболяването се състои в образуване на неравности и дълбоки цепнатини, където бактериите се размножават много бързо. Това заболяване протича с лош дъх при кучетата и котките.

Стомашни заболявания при кучетата и котките

Ако хранопровода, стомаха или червата на домашните любимци са болни от нещо, това също може да предизвика лош дъх.

Мийте зъбите на кучето и котките

За да избегнете лошите последствия за здравето на вашия домашен любимец, е задължително да миете зъбите на кучето или котката си. Той трябва да свикне, че тази процедура е нещо нормално, което се случва всеки ден или поне през седмица.

Посъветвайте се с ветеринарния си лекар и изберете храни, които намаляват плаката. Попитайте го и за водните добавки. Те са известни с това, че добавят свежест в устната кухина на животното.

Можете да използвате и спрей за устна хигиена при кучетата. Тези препарати се впръскват в устата на кучето или котето. Не е необходимо допълнително търкане с четка за зъби и са абсолютно безвредни. Спрейовете са изработени на растителна основа и оставят освежаващ дъх в устата на животното. Освен всичко това спомагат и за намаляването на плаката по зъбите.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати