miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Колко вода трябва да пие кучето?

Колко вода трябва да пие кучето?

Кучето трябва да пие вода от специална купичка
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Водата е от жизненоважно значение както за хората, така и за животните. Тя е най-важното от всички хранителни вещества, а ние я подценяваме.

Вашето куче може да оцелее и без мазнини и половината от протеините си, но загуба само на 10% вода може да доведе до сериозни последствия. Водата има много голямо значение за всяка жизнена функция в организма.

Около 85% от новородено кученце представлява вода. При по-възрастните опашатковци стига до 60% от цялостния организъм. В горещ летен ден може да се стигне до дехидратация на кучето за отрицателно време, ако не сте му осигурили достъп до питейна вода.

За да бъдем най-точни в определяне на водата, която кучето ви трябва да пие на ден, има едно правило. За всеки килограм от теглото си то трябва да пие между 40 и 60 мл вода. Не е задължително обаче да изчислявате всеки ден нужното количество вода, която кучето да пие.

Погрижете се купичката да е винаги пълна, а домашният ви любимец сам може да прецени колко вода да изпие. Това зависи много и от кучешката храна, която приема. Понякога гранулите са доста солени и това изисква по-голямо количество вода. Ако обаче се храни с т. нар. манджичка за кучета, тя е балансирана и количеството вода на ден може да е по-малко.

Независимо от поведението на кучето и от храната, която поема, трябва да обръщате внимание дали отказва да пие вода. Случва се кучето да пие прекалено много вода или пък изобщо да не я докосва. Забележите ли нещо подобно имайте предвид, че това може да се окаже сигнал за заболяване на кучето.

Не е препоръчително да давате вода от чешмата на кучето си. Тя може да съдържа големи количества минерали, тежки метали или твърде много бактерии. Това може да се превърне в проблем за вашия опашат приятел, затова е добре да му давате дестилирана вода.

Обърнете внимание, ако кучето отказва да пие вода

Ако не разполагате с дестилирана вода за кучето, можете да използвате и чешмяната, но само след като я преварите и я оставите да изстине. Добре е да се снабдите и с пречиствател за вода, защото той ще е полезен не само за вашия домашен любимец, но и за вас самите.

Не забравяйте и а хигиената на съда, от който кучето ви пие вода. Той трябва да се измива старателно всеки ден, защото иначе може да се превърне в благоприятно място за размножаване на опасни микроорганизми и бактерии. Най-добрият вариант е да използвате купи от неръждаема стомана. Те се поддържат много лесно и така може да сте сигурни в здравословния прием на вода от вашето куче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати