Колко вода трябва да пие кучето?

Кучето трябва да пие вода от специална купичка

Водата е от жизненоважно значение както за хората, така и за животните. Тя е най-важното от всички хранителни вещества, а ние я подценяваме.

Вашето куче може да оцелее и без мазнини и половината от протеините си, но загуба само на 10% вода може да доведе до сериозни последствия. Водата има много голямо значение за всяка жизнена функция в организма.

Около 85% от новородено кученце представлява вода. При по-възрастните опашатковци стига до 60% от цялостния организъм. В горещ летен ден може да се стигне до дехидратация на кучето за отрицателно време, ако не сте му осигурили достъп до питейна вода.

За да бъдем най-точни в определяне на водата, която кучето ви трябва да пие на ден, има едно правило. За всеки килограм от теглото си то трябва да пие между 40 и 60 мл вода. Не е задължително обаче да изчислявате всеки ден нужното количество вода, която кучето да пие.

Погрижете се купичката да е винаги пълна, а домашният ви любимец сам може да прецени колко вода да изпие. Това зависи много и от кучешката храна, която приема. Понякога гранулите са доста солени и това изисква по-голямо количество вода. Ако обаче се храни с т. нар. манджичка за кучета, тя е балансирана и количеството вода на ден може да е по-малко.

Независимо от поведението на кучето и от храната, която поема, трябва да обръщате внимание дали отказва да пие вода. Случва се кучето да пие прекалено много вода или пък изобщо да не я докосва. Забележите ли нещо подобно имайте предвид, че това може да се окаже сигнал за заболяване на кучето.

Не е препоръчително да давате вода от чешмата на кучето си. Тя може да съдържа големи количества минерали, тежки метали или твърде много бактерии. Това може да се превърне в проблем за вашия опашат приятел, затова е добре да му давате дестилирана вода.

Обърнете внимание, ако кучето отказва да пие вода

Ако не разполагате с дестилирана вода за кучето, можете да използвате и чешмяната, но само след като я преварите и я оставите да изстине. Добре е да се снабдите и с пречиствател за вода, защото той ще е полезен не само за вашия домашен любимец, но и за вас самите.

Не забравяйте и а хигиената на съда, от който кучето ви пие вода. Той трябва да се измива старателно всеки ден, защото иначе може да се превърне в благоприятно място за размножаване на опасни микроорганизми и бактерии. Най-добрият вариант е да използвате купи от неръждаема стомана. Те се поддържат много лесно и така може да сте сигурни в здравословния прием на вода от вашето куче.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати