Породи кучета за вашите златни години

08.10.2018
Кучета за стари хора
Снимка: thedodo

За начало ще трябва да вземем предвид размера - да, размерът има значение. Обикновено възрастният човек няма силата, нужна за вдигане на 40-килограмова Немска овчарка при нужда. Освен това в списъка се определя и активността на животното.

Така например малкият Джак Ръсел Териер привидно изглежда лесен за поддръжка заради размерите си, но той не познава умора. Здравният статус на кучето е от особено значение, тъй като пенсионер не би бил неспособен да закупува лекарства за хронично заболяване.

Ако искате четириногото да се върти из къща, пълна с внуци, наблюдавайте внимателно поведението му край деца - трябва да откриете толерантно към шумни и непредсказуеми малчугани такова.

Преди да погледнем 5-те най-добри породи кучета за възрастни хора, ще споменем, че най-оптимално е кучето да е преминало процеса на развитие. Тоест то трябва да е на възраст над една години.

За предпочитане е също така да е смесена порода. Такива животни могат да се открият в приютите за животни. Факт е, че непородистите палета срещат най-малко здравословни проблеми спрямо чистокръвните си събратя. Разбира се, породистите кучета също могат да са чудесен другар на един по-възрастен човек. По-долу ще видите кои породи са подходящи.

Френски Булдог

Френски булдог

Макар да спада към групата на брахицефалните породи, което само по себе си трябва да ви говори за не толкова оптимално здраве, Френският булдог печели състезанието за най-лоялен спътник. Постарайте се да избягвате чистопородните развъдници, тъй като се подвизават с лоша слава спрямо отношението си към четириногите. С подходящи мерки за запазване на нормално тегло, булдогът е готов да ви следва навсякъде. В леглото вероятно ще хърка по-силно и от вас, но нима това не е чаровно?

Пудел

Пудел

Неслучайно породата не спира да държи върхова позиция по популярност десетилетие след десетилетие. Тези кучета са лесни за тренировка, пъргави и жизнени са. Козината им опадва в слаба степен и поддръжката ѝ не е трудна, стига да изградите рутина по въпроса или редовни посещения в груминг салона. Има няколко разновидности на Пудела, като миниатюрният е за предпочитане от здравна гледна точка и при дълги разходки.

Шиперке

Шиперке

Дребната дългоживееща белгийска порода ще очарова всеки с прекрасните си, подобни на копчета очички, очакващи с нетърпение следващото приключение. Не бива да подминаваме и факта, че козината на тези пухчета се поддържа лесно и не представлява проблем. Възможно е да вземете кучето си дори на обиколка около света с лодка – то с радост ще посрещне морските вълни, спомняйки си за белгийските си прадеди. Когато разхождате своето Шиперке, винаги използвайте каишка – макар и послушни, тези четириноги често се втурват внезапно към катерици, котки и други привличащи фактори, без да отбелязват случващото се около тях – включително натоварени пътища.

Малтийска болонка

Малтийска болонка

Макар и дългокосместа, породата ще очарова с липсата на каквато и да било грижа за козината си, когато се стараете да я поддържате къса. На червения килим Малтийските болонки изглеждат страшно пухкави, но в ежедневието си всъщност могат да са изключително прибрани. Тези кучета са сред най-гушкавите породи, създадени само и единствено да бъдат незаменима компания в скута ви. Други такива са Бишон фризе, Хавайска болонка, Котон де Тулеар.

Корги

Корги Пембрук

Ако сте от по-активните типажи, този вид корги ще е готово да отговори на всичките ви изисквания. Това е порода, почитана отдавна от самата кралица Елизабет, заедно с Доргито – късокрачкото, потомък на Дакел и Корги. Трудно е да намерим активно куче без проблеми, разбира се – постарайте се да щадите дългият гръб на Коргито, тъй като е чувствителен на наранявания. Когато не може да се качи на дивана или леглото – повдигайте го. Тези кучета лесно могат да натрупат излишни килограми и да са трудни за вдигане, затова внимавайте какво включвате в менюто им.

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати