Кои плодове и зеленчуци са полезни за вашето куче

Хранене на куче

Макар и че още се води спор, все повече ветеринари са на мнение, че за кучетата е полезно да ядат човешка храна, особено ако тя е биологична и здравословна. Има много храни, които са лесни за отглеждане, харесват се на повечето домашни любимци и осигуряват ползи за здравето.

По последни изследвания например плодовете и зеленчуците са изключително полезни за вашето куче. Те са с ниско съдържание на калории и носят много позитиви за любимеца (а и за стопанина). Що се отнася до количеството, то не трябва да превишава 20-25% от дневния прием на любимеца.

Можете да им ги давате сурови, приготвени на пара или леко запечени. Подправете продуктите със сол, черен пипер, куркума, лимон или с подправки, които прецените, че им се харесват. Вижте в следващите редове кои плодове и зеленчуци са полезни за вашето куче.

Моркови

Моркови

Ако искате да направите хранителния режим на питомеца си здравословен, можете да му давате моркови. Повечето кучета ги харесват. Давайте им ги цели или нарязани на парчета. Тези зеленчуци са полезни за четириногите ни приятели заради високото съдържание на фалкаринол, който има противоракови свойства, и на бета-каротин, който подобрява зрението и е мощен антиоксидант. Морковите също могат да намалят риска от сърдечни заболявания.

Боб

Фасулът и в двете му разновидности – зрял и зелен, е изключително полезен за кучетата. Той понижава нивата на холестерола и глюкозата, подобрява здравето на сърцето, а високото съдържание на антиоксиданти, фолиева киселина и витамин В6 укрепва имунитета и цялостното здраве.

Броколи

Броколите са едни от най-ползените продукти, които може да дадете на вашето куче, особено ако то има нарушения на имунната система или рак. Броколите съдържат индол-3-карбинол и сулфорафан, съединения, които помагат при контрола на рака чрез балансиране на нивата на хормоните (особено на естрогенните нива) и повишаване нивото на ензимите, които помагат за предотвратяване на образуването на рак.

Броколи

Листни зеленчуци

Всеки тъмнозелен зеленчук е добър за домашните любимци. Високите нива на антиоксиданти помагат за предотвратяване на повишена оксидация и увреждане на клетките, което може да бъде причина за рак и хронични възпалителни заболявания като артрит.

Кои зеленчуци да избягвате?

Докато повечето домашни любимци могат да ядат почти всички видове зеленчуци, има някои неща, които трябва да се избягват поради потенциална токсичност. Котките и малките кучета са чувствителни към някои от химическите вещества в лука и чесъна, тъй като тези храни могат да причинят увреждане на червените кръвни клетки, което води до анемия. Гроздето и стафидите могат да причинят бъбречна недостатъчност при кучетата и трябва да се избягват.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати