Miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Мерки за безопасност при плуване на куче

Мерки за безопасност при плуване на куче

Вероятно всички сме запознати с кучешкия стил на плуване – и неслучайно е наречен така. Четириногите ни приятели обожават да се движат във водата! Летните моменти стават незабравими, когато сме на море или друг воден басейн с нашето куче. Нека се запознаем с правилата на безопасност, когато имаме подобни намерения.

За начало не трябва да позволяваме на кучето да остава без надзор, когато е около воден басейн – независимо дали става въпрос за надуваемия басейн в задния двор, кварталното езерце или рекичка. Заградете водните съоръжения в дома си. От друга страна, веднъж влезли, някои животни не успяват да намерят начин за изход от басейна, паникьосват се и се уморяват от усиленото махане с крачка.

Покажете на кучето си къде е стълбичката или достъпния бряг, ако не ги намира. Породите Булдог, Мопс и Басет не са устроени така, че да могат да плуват изначално и вероятно ще се нуждаят от допълнителни уроци. Осигурете нужната тренировка по послушание. Пристигането при повикване е особено важно не само на сушата. Винаги в себе си носете допълнителни играчки, от които животното да се поинтересува, за да го накарате да излезе от водата.

Преди да допуснете кучето до мокрото щастие, проверете за скрити заплахи – коварно или силно течение, водовъртежи, вълни, обилна растителност. Повишените количества водорасли по повърхността на водата през лятото не само затрудняват плуването, но и при поглъщане могат да подействат токсично на четириногите. При извънредни условия бъдете готови да осигурите първа помощ на животното – попитайте за насоки от ветеринарния си лекар. За да подсигурите безопасността, облечете кучето със спасителна жилетка, когато ходите на плуване заедно.

На последно място, не забравяйте, че макар и във вода, горещината действа негативно на животното. Носете със себе си обилни количества питейна вода. Освен това паникьосаното или уморено куче е застрашено от удавяне – не прекалявайте с уроците по плуване и преценете спрямо възрастта на животното дали е подходящо да ги предприемате. Малките кученца често се паникьосват, а старите не преценяват възможностите си адекватно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати