Фактори, увеличаващи шанса от топлинен удар при кучетата

Булдог
Снимка: dogbreedslist

Макар лятото да представлява най-чаканото време от годината, високите температури могат да се окажат предизвикателство за най-добрия приятел на човека. Топлинният удар е едно от най-често срещаните спешни състояния във ветеринарната практика, затова е добре да се запознаем с петте най-рискови фактора, увеличаващи шанса от предизвикването му.

1. Вродени дефекти или скрити дихателни проблеми

Деформациите в горните дихателни пътища са начина на живот за брахиоцефалните породи - Мопс, Булдог, Френски Булдог, Боксер. Може да ви се струват сладки, но плосколицевата им структура усложнява освобождаването на излишната топлина през дихателните пътища, което е основният начин за охлаждане при кучетата. Те не се потят, за разлика от хората, и липсата на втори механизъм поставя тези породи в номер едно рискова група.

Померан

Ларингеалната парализа е състояние, характерно за Сетерите, Лабрадорите и Питбулите. Малките породи – Йоркшир Териер, Померан и Малтийска болонка, от друга страна, за засегнати от колапс на трахеята. И двете състояния се свързват с тежко дишане и пъхтене с цел охлаждане, последващо подуване на дихателните пътища, усилване на дишането поради подуването и този порочен кръг се повтаря, докато състоянието не се окаже критично.

2. Липса на аклиматизация

В първия топъл ден вероятно ще се хванете на дълга разходка с кучето си – макар то да няма нищо против, шансът от колабиране и затруднено дишане е голям. Всеки стопанин трябва да е добре запознат със знаците на топллинен шок, за да помогне навреме на любимеца си, преди да е станало твърде късно. Сред знаците са прекомерно задъхване, обилно ослюнчване (лигавене), учестен пулс и промяна в цвета на венците от светлорозов до тъмночервен. Напредналия стадий на топлинен шок се свързва с повръщане и кървава диария, което сигнализира за топлинно увреждане на вътрешните органи.

3. Престой навън без достъп до сянка и вода

Специалистите са на единно мнение - стопаните, които отглеждат кучетата си навън, не бива да ги поставят в рискова ситуация както в екстремно топли, така и в екстремно студени дни.

4. Престой в автомобил

Топлинен удар при кучета

Говорейки за неоправданите рискове, стигаме до абсолютната забрана за оставянето на животинката ни в колата в топло време. Изчислено е, че температурата в купето за минути може да достигне 50 градуса. Леко открехнатият прозорец не е особено решение на проблема. Ако сте свидетел на оставено животно в кола, можете да се намесите лично с цел спасяването му – потърсете собственика или съответната служба (зоополиция, например), която да ви помогне.

5. Затлъстяване

Затлъстяване при кучета

Макар да не е вроден дефект като тези на дихателните пътища, затлъстяването е от най-главните фактори, имащи роля в развитието на топлинен шок, увеличавайки уязвимостта на засегнатото животно неимоверно. Освен топлинен шок, затлъстелите животни имат по-голям шанс от развитие на диабет, сърдечни и ставни проблеми.

Голяма част от излишната топлина се излъчва през тялото на кучето чрез процеса конвекция. При високи темпераури кръвносните съдове се разширяват и пулсът се учестява, съответно притока на кръв към кожата е висок. Когато обаче на пътя е стои дебел слой мастна тъкан, конвекцията е усложнена и следователно доста от излишната топлина остава в тялото, вместо да се освободи. Подобна е ситуацията и за дългокосместите кучета (уязвими породи са Нюфаундленд и Пиренейско планинско куче).

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати