Miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Социализиране на възрастното куче

Социализиране на възрастното куче

Притежателите на кучета са добре запознати с факта, че ранната социализация е от особено значение за доброто възпитание на едно куче. Най-възприемчиви към този процес са малките кучета между 3 и 12-месечна възраст. След 12-тата седмица градиентно се усложнява всеки опит за представяне на животното в нова ситуация.

За нещастие, не винаги сме способни да хванем този кратък период от време – някои хора дори осиновяват доста възрастни животни и шансовете за социализация са малки.

Възможно е в млада възраст кучето да е боледувало и е трябвало да стои вкъщи под карантина, тоест не е успяло да се среща с други себеподобни.

Каквато и да е причината за късната ви намеса във кучешкото възпитание, въпросът не търпи отлагане – със сигурност не изолирайте кучето от игри с приятели.

Разходките са идеалната възможност четириногият ви приятел да се среща с хора и кучета – дори от разстояние – и да упражнява добро поведение от време на време.

Навън шансовете за навлизане в социален кръг са големи – много повече от тези вкъщи. Освен иницииране на комуникация, кучето ще се зарадва на игрите и физическата дейност, които ме предоставяте.

Не забравяйте – ако кучето се ентусиазира или започва да лае по някого, не започвайте да крещите и да дърпате каишката агресивно – така само увеличавате нивата на вълнение. Преживяването може да остави негативна следа върху животното и да създаде неприятна асоциация спрямо други кучета.

Вашата работа е да останете спокойни и отворени към ситуацията, намесвайки се с леки корекции – еднократно дръпване на каишката, команда или докосване.

В случай че четириногото ви проявява агресия, ръмжене и е непредвидимо, можете да прибегнете до използването на намордник. Освен опазване на другите от ухапване, намордникът може да успокои животното и да го направи по-възприемчиво към срещите с другите кучета, съответно преживяването да премине към позитивно.

Не бързайте да заливате животинчето с куп нова информация – ангажирайте се в представянето на една нова дейност на седмица, за да запазите спокойствието му и да му дадете време за възприемане на новото.

Каишката и намордника са перфектните инструменти във вкарването на кучето в ролята на наблюдател. Когато навлизате в нов кучешки парк с животинчето си, започнете с обикалянето му отдалеч, следейки държанието на кучетата вътре.

Разбира се, ако не можете да се справите, винаги може да се свържете с ветеринаря си за съвет, или още по-добре – със специализирани треньори за кучета, чиито опит ще помогне за разрешаване на вашия случай.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати