Десет съвета за успешно справяне с малко кученце

Кученце

Честито! Вече сте си осиновили малко, прекрасно, игриво кученце и пътувате към вкъщи с животинката в скута си. Независимо дали вече притежавате опит с животни, или осиновявате четириного за първи път, запознайте се с десетте съвета за успешно справяне с малко кученце.

1. Пригответе дома си

Представете си, че очаквате бебе и трябва да обезопасите дома си – същото важи и за кученцето. Може да се вкарате в куп проблеми, ако не сте подготвили дома си за бъркотията, която е свързана с домашния любимец. Премахнете всички отровни растения и сложете токсичните вещества (почистващи препарати, например) извън досега на кучето. Приберете предмети, които то може потенциално да погълне – в това число и любимите ви домашни чехли.

2. Посетете ветеринарната клиника

Вярно е, че повечето приюти подсигуряват кастрация и ваксинация на животните, те не могат да си позволят да третират всеки проблем. Прегледа при ветеринаря е може би най-важната стъпка от процеса на притежание на животно. Бъдете изрядни – осигурете на животното всички ваксини, обезпаразитявания и други нужни манипулации. Свършете тази работа в първите две седмици от пристигането на животното в дома ви, след което вече може спокойно да го изведете на разходка навън.

3. Социализирайте кученцето отрано

Идеалната възраст за социализиране на кучето е между 3 и 12 седмици. След 12-тата седмица процесът степенно се усложнява и е много по-трудно да представите животното в нова среда с хора и други животни.

Кученце

4. Тренирайте кученцето редовно

Във времето, когато не дреме мързеливо, осигурявайте добра физическа дейност на кученцето си. Най-добрият начин е да започнете с кратки ежедневни разходки. Добавете към разходката обучение по разхождане с каишка.

5. Научете го да ходи до тоалетна навън

В началото ще е много трудно да научите малкото животинче да се сдържа до времето за разходка – проблемът се разрешава само ако го разхождате на всеки два часа, или другояче казано – около шест пъти на ден. Ако това е непосилно за вас, научете го да се изхожда в съдче в тоалетната или го поставете в по-малко пространство като баня или кухня. Обикновено кучетата не мърсят мястото, на което спят. Бъдете постоянни с метода, който сте избрали.

6. Знайте на кого да вярвате

Ако кученцето се държи непривично или проявява странни симптоми, първата ви работа ще е да проверите какво се случва в интернет, търсейки общ съвет. Не всеки в пространството обаче е ветеринарен експерт и не бива да се доверявате на непознати лица, даващи указания за евентуално лечение на заболяване или поведение. Отговорният стопанин ще потърси ветеринарна помощ при първи признаци за дискомфорт.

7. Награждавайте доброто поведение

В първите седмици вкъщи ще ви се струва, че четириногото животинче ви донася единствено бели. Постарайте се да забележите проявите на добро поведение и да ги награждавате адекватно и навреме – така то ще разбере в каква насока да работи, за да получи окуражаваща награда отново!

Кученце

8. Тренирайте послушание

Животът с кученцето ще среща спънки – няма да е приказно и безгрижно пътуване, както сте си го представяли. За да се доближите до мечтите си за идеални взаимоотношения с кучето си, пробвайте тренировки по послушание. Започнете с повтаряне на основните команди – да сяда, да пристига при повикване и т.н. Подходящо време за тези тренировки да започват е 3-4-месечна възраст.

9. Бъдете постоянни

Каквото и да правите с кученцето, заложете на постоянството. Постоянството трябва да засяга цялостната рутина – хранене, разхождане на животното, къпане, игра, редовни посещения при ветеринар, тренировки. Избягвайте смъмрянето и негативното влияние върху кученцето.

10. Радвайте се на животинчето

Това е най-приятната стъпка – когато вече сте изградили позитивни и близки взаимоотношения с животното, вие изцяло може да се насладите на компанията си. Въпреки белите, които от време на време прави, прощавайте и забравяйте лошото.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати