Нуждаят ли се малките кученца от повече тренировки?

Кученца
Бутилка за пиене на вода за кучета-34%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
26.00 лв.
17.20 лв.
Виж ››

Вероятно нямате търпение да изведете новото си кученце на разходка навън. Малката пухкава топчица, пълна с енергия, вече е успяла да изяде няколко чорапа и да опропасти два-три чифта обувки. Мислите си, че е добре да потичате половин час навън, за да се освободи от енергията си по подходящ начин и да се усмири – но не бързайте.

Младите животинчета безспорно имат нужда от много повече тренировки, отколкото възрастните. Добре е да знаем, че телата на кученцата се различават от тези на завършило растежа си куче – те са още недоразвити и чувствителни на определени движения и влияния. Дългите разходки могат да ги уморят.

Спирайки се на анатомията на младото куче, забелязваме, че в определени части на костите се намират по-меки растежни зони. Когато животното достига 9 до 16-месечна възраст (вариациите са в зависимост от породата), калцият и минералите навлизат в тези растежни зони и инициират вкостяване.

След вкостяването обикновено костта спира да расте и тези растежни зони (хрущялни плочици) се затварят. По време на растежа си костите са чувствителни на нараняване, фрактури и някои дефицитни състояния (витамин D) и могат да израснат накриво. Тежката физическа дейност също може да промени посоката или да преустанови израстването на костта.

Затова е добре внимателно да подхождате с упражненията на малкото си кученце. Дейностите, в които трябва да избягвате да ги ангажирате, докато не пораснат, са игри на фризби, тичане по груб терен и прескачане на препятствия. Така предпазвате хрущялните плочици на костите.

Въпреки казаното не трябва да възпирате цялостната физическа активност на животното. Редовните тренировки са от изключително значение за умственото и физическото му състояние, независимо от възрастта.

Кученца

Американския киноложки клуб определя интервал от пет минути за оптимален, когато тренирате с кученцето. От друга страна, 3-месечното кученце се нуждае от 15 минути тренировка, 4-месечното – 20 минути и т.н.

Как да знаем кога да започнем със стабилните натоварвания? Отговорът зависи от това в какво ще се превърне животното – дали ще наддаде малко килограми или ще стане огромно зверче.

Ако в бъдеще кучето ще тежи максимум 11 килограма, задръжте тренировки за времето, когато е преминало 9-месечна възраст. Ако обаче възрастното животно се очаква да тежи между 11 и 45 килограма, започнете с усилената физическа дейност, когато животното е на година или година и половина.

Кратките разходки и плуванията в топла вода за малък период, както и гонене на меки играчки са идеалните тренировки за малки кученца. Не е достатъчно просто да оставите кученцето в двора да прави каквото си иска. Дайте му най-подходящата тренировка за възрастта му и ще бъде пълноценен спътник в живота ви дълго време.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати