Разпознава ли ви кучето на снимка?

Бигъл

Вероятно притежавате серия от закачени на стените и над камината снимки на вас заедно със семейство и приятели. Каните близък приятел и той отбелязва колко добре изглеждате на снимката от плажа - но дали и четириногият ви любимец е на същото мнение?

Трябва да разделим въпроса на две части – за начало, ще се запитаме различава ли кучето външния вид на отделни хора или животни, след което ще преминем към темата за образа на въпросните индивиди в двуизмерно пространство, каквото представлява снимката.

По последно мнение на експерти по поведението на кучетата – отговорът е категорично „да“. Ако на снимката ясно се вижда лицето на собственика му, домашният любимец ще го разпознае. Проучвание, включващо 12 кучета от порода Бигъл и 12 домашни котки, доказало тази гледна точка. За шест месеца, по два часа на ден, специално наети доброволци се грижели за животните. След това било изпитано на визуален тест дали времето с тези хора е повлияло на животните. Оказало се, че кучетата избирали лицето на доброволеца в 88.2 % от времето, а котките – 54, 5 %. Подобни тестове са били правени с разликата, че този път е била показвана снимка на животно, с което обектите на проучването са съжителствали.

Все пак не трябва да забравяме, че кучетата възприемат света благодарение на съвкупност от сетива и зрението не е така застъпено при тях, както обонянието и слуха. Някои кучета имат проблем с разпознаването на собственика си, ако той е преминал през големи промени във външния си вид – свежа прическа, повечко грим, работна униформа или пък просто е обръснал голямата си брада. Те се чувстват объркани и могат да реагират агресивно към „новия човек“ вкъщи.

Затова не се възпирайте да поговорите с любимото си кученце по Скайп, когато сте някъде далеч – няма съмнение, че то ще разпознае комбинацията от звук и образ - и ще се зарадва безкрайно много, че не сте го изоставили.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати