От какво количество упражнения се нуждае едно куче?

Куче

Хората тренират редовно, за да се чувстват, изглеждат и живеят по-добре. Същото важи и за кучетата, които се нуждаят дори повече от нас от усилена физическа дейност. Бездомните кучета и котки могат да изминат от 32 до 48 километра на ден. Домашните ни приятели не достигат почти никога до тези цифри, но определено се нуждаят от движение.

Ежедневните тренировки са ключът към добро психическо и физическо здраве на животното. Упражненията предотвратяват развитието на артрити и други ставни проблеми в бъдеще.

Кучетата са изложени на риск от затлъстяване и свързаните с него вторични заболявания, затова изгарянето на излишните калории е есенциално за тях. Движението от ранна възраст определя дали кучето ще води здравословен живот, или не.

Стимулирането на ума е пряко свързано с двигателната дейност. Скучаейки, четириногите правят куп пакости, дължащи се на излишна енергия, която може да бъде изхарчена в една стабилна сесия от тичане и скачане.

Освен това много кучета проявяват обсесивно дъвкане, копаене и лаене, което е страшно затормозяващо за собствениците. Поведенческите нарушения най-често се лекуват с редовни и пълноценни тренировки.

Препоръчителното количество упражнения на ден варира спрямо възрастта, породата и здравословното състояние на животното. Не всяка порода ще издържи дълъг поход, докато други нямат търпение да лудуват цял ден из планинските пътеки. Породите, които се нуждаят от най-много движение, са Бордър Коли, Лабрадор Ретривър, Джак Ръсел Териер и Далматинец.

Куче

Според Американския киноложки клуб оптималното времетраене за разходка на кученце от три месеца е 15 минути, два пъти дневно, а на четиримесечно – 20 минути, два пъти дневно.

Разходките могат да варират от вървене на каишка, тичане след топка до плуване и изкачване на планински върхове. Ако забележите, че кученцето започва да се заседява често и да остава назад, не го дърпайте – оставете го да почине.

Възрастните кучета имат нужда да се ангажират във физическа дейност между 30 минути до 2 часа всеки ден. От генетичната предразположеност зависи колко точно. След всяка тренировка животното ще се чувства по-добре, по-спокойно и ще спи дълбоко, без да тормози вас или съседите ви.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати