miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Кучетата - пазители на децата

Кучетата - пазители на децата

Куче и дете
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
26.00 лв.
Виж ››

Децата имат специални взаимоотношения с кучетата – когато не дърпат опашките им, разрошват козината им с идеята за прическа или сядат да си починат върху гърба им. Повечето кучета мъченически търпят тормоза и въпреки всичко търсят компанията на детето отново. Това поведение рязко би се променило, ако получават подобно отношение от възрастен човек или от себеподобни. Какво кара кучето да остане така спокойно в компанията на досадните малчугани?

Социалната структура на канидите в дивата природа може да ни даде полезна информация по темата. Всеки член на социалната група притежава място в йерархията – на лидер или на подчинен. И при домашните кучета е нещата са подобни – лидерът е този, който ги храни. Те могат да разграничат отделните членове на семейството и ги защитават, независимо дали точно те ги хранят.

Кучето няма да се поколебае да жертва себе си в защита на любимо същество. Някои четириноги притежават такъв силен грижовен инстинкт, че никаква социализация не променя начина им на поведение в опасна ситуация. Това често се свързва с нежелани прояви на агресия към хора извън семейната среда. Пазителският инстинкт трябва да бъде обработен и загладен, докато животното още е малко чрез честа социализация и редовни тренировки.

Някои породи кучета са по-добри пазачи от други. Мързеливите и приятелски насочените породи нямат така силен отговор в опасна ситуация, както тези с повишено внимание. Породите Бернско планинско куче и Нюфаундленд са търпеливи спрямо децата и имат засилен пазачески инстинкт, което ги прави идеални за ролята на спасителни кучета.

Някои породи са били създадени с идеята да притежават пазачески характеристики – овчарските кучета например правят всичко възможно, за да запазят цялостта на стадото. Такива животни не позволяват детето да се отдели от семейния кръг и да отпраши нанякъде. От друга страна, чисто компанийните кучета, направени единствено за гушкане, нямат енергията и склонността да се намесват в подобни опасни ситуации.

Породата не е от такова значение, когато търсите идеалния четириног приятел за децата си. Добре е да се концентрирате върху кучета, които не проявяват страх и агресия, за да не се случат евентуални инциденти. Лошите тренировка и отглеждане превръщат и най-прекрасната порода в неподходящо за компания животно, тъй като темперамента му се изменя неимоверно.

Независимите породи като Акита нямат търпението и сдържаността да бъдат добри пазачи, тъй като вие търсите сравнително послушно куче, което да отговорно за безопасността на детето ви. Ключът към намирането на куче-пазач за дребосъците е ранна и честа социализация. Тренировките не се различават с нищо специално освен обичайните окуражаващи награди за добро поведение – останалото оставете на вътрешния инстинкт на животното.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати