miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»За овчарските кучета накратко

За овчарските кучета накратко

За овчарските кучета накратко

За повечето кучета единствената работа е да представляват най-добрият приятел на човека. Но овчарските кучета вършат някои допълнителни задачки.

Тяхната мисия е да събират и навигират стадата от крави, кози, овце към пасището или обратно към хамбара. Удивително е как тези кучета притежават способността да контролират движението на по-големи от тях животни чрез хапането, лаенето или заобикалянето им. Този техен талант е от огромна полза за фермерите по целия свят.

Американският киноложки клуб е определи общо 25 породи овчарски кучета, всяка със специфични външни отличителни белези, място на създаване и обща способност за контролиране на стадата. Срещат се всевъзможни вариации между Австралийската овчарка и Шведски Валхунд например.

Ако и вие отглеждате куче от овчарска порода, можете да изпробвате възможностите на кучето си. Хвърлете му играчка и до научете да стои мирно и да я гони само при подадена команда. Можете да го запознаете с добитък в най-близката ферма до вас, където то да ги наблюдава, докато са затворени.

За овчарските кучета накратко

Добра идея е да се ангажирате в изпитания за повеждане на стадо – тези събития позволяват на овчарските породи да отключат вътрешния си инстинкт, да се раздвижат и да се почувстват по-добре.

Овчарското поведение ще се прояви, като кучето тича заедно със стадото, дава му указание с остър лай, гризва някои индивиди леко и ги окуражава да се движат групово към определено място.

Въпросът е – нуждаят ли се вашето Бордър Коли или Корги от есенциалното за тях стадно преживяване, за да бъдат щастливи? Отговорът е относителен. Някои породи като Немска Овчарка имат толкова засилен овчарски инстинкт, че могат да предизвикат инциденти в среда с голяма група деца, опитвайки да ги съберат по всевъзможни начини някои от които неприятни.

Затова тази порода обаче не е оптималният избор за семейство с повече малчугани. Въпреки одомашняването на овчарските породи и привикването им към комфортния живот вкъщи, те притежават много по-голямо количество енергия, която има нужда да бъде изхарчена с усилени упражнения.

Ако желаете да си вземете кученце от тези породи, разгледайте нашите обяви за овчарски кучетаИзтриване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати