Какво да правим, ако детето ни е алергично към кучета и котки?

Алергия към животни

Комбинирането на деца и домашни любимци е прекрасно преживяване, учещо децата на отговорност, грижа за друго същество и емпатия. За алергичните малчугани обаче това може да се превърне в същински кошмар.

Експертите нямат единно мнение, що се отнася до преодоляване на евентуални алергични реакции още в малка възраст. Някои твърдят, че инициирането на контакт между животни и деца през първата им година спомага за унищожаване на потенциални алергии към домашни любимци в бъдеще.

Симптомите на алергия при децата са същите, които се проявяват и у възрастните – течащ нос, кожни раздразнения, утрикария, астма. Други алергени – като мухъл, например – могат да предизвикат подобни симптоми.

Разграничаването на типа алергия е трудоемко. Замислете се кога се проявяват първите симптоми – що се отнася до алергиите към животни, те излизат наяве от 30 минути до 12 часа след среща с алергена. Изчакайте един ден, преди да сте направили заключения.

Алергологът е специалист по идентифицирането на типа алергия. Той ще се занимае с медицинската история на детето и ще извърши серия от изследвания, включващи вземане на кожна и кръвна проба.

Ако финалният резултат докаже алергията към животни, най-добрата (но и трудна) опция за вас ще е да преустановите контакта на детето ви с домашни любимци.

Отбягването на животинки може да се струва изключително жестоко за дребосъка. Ако не знаете как да дискутирате въпроса с детето, консултирайте се с педиатър.

В случай че детето проявява съвсем лека симптоматика, може да си позволите да притежавате животинче вкъщи. Не се заблуждавайте, че някой ще ви продаде чистокръвно хипоалергенно животно.

Замислете се дали е добра идея да вземете някакво влечуго, птица или рибки – всички от които без проблем ще се наместят в домакинството на алергичните към кучета и котки. Ако все пак не одобрявате този вариант, стремете се към късокосмести, рядко сменящи козината си породи – Девон Рекс за котки или Бишон Фризе за кучета.

Алергия към животни

Ако в домакинството ви има животно, изолирайте контакта му със спалнята на детето ви. Прахосмукирайте и почиствайте праха от стаята му редовно, комбинирайки тези методи с предписаните антихистаминни препарати от лекаря.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати