Подходящо ли е кучето ви за терапевт?

Куче

Проучвания доказват, че покрай домашния си любимец собствениците се чувстват по-добре. Безспорно тези индивиди се усещат по-малко стресирани и депресирани.

Кучето има позитивен ефект върху човешкото здраве, особено когато говорим за сферата на емоционалната стабилност. Тук се вмества ролята на кучешката терапия.

За разлика от кучетата-водачи и други отговорни кучешки професии (полицейски кучета, кучета-помощници за страдащи от неволеви гърчове), кучетата за терапия не помагат на инвалиди.

Тяхната функция е да успокояват и да носят щастие с присъствието си на пациенти на болници, старчески домове, домове за деца и други подобни съоръжения. Повечето места изискват специфичен сертификат, макар дейността да е изцяло доброволна.

Ако желаете вашето куче да стане част от този процес, добре е първо да се запитате познавате ли кучето си добре. Преценете поведението му комфортно ли е в среда с много други кучета или хора, особено сред деца, които могат да са изключително непредсказуеми и издават силни звуци.

Ако инстинктивната му реакция е да се свие в ъгъла, да се опита да избяга или да експресира агресия, значи не сте подходящи за доброволци. В случай че е обратното, попитайте в най-близкия подобен дом дали се нуждаят от вашето участие.

Куче

Преценката на кучето се осъществява от специалист. Проверява се дали е приятелски настроено и уверено, дали инициира контакт с хора, или чака да му бъде обърнато внимание, дали се чувства комфортно сред тълпи.

Установява се дали може да преодолее лесно стресова ситуация, скача ли върху хора, обича ли да е докосвано и милвано, може ли да отклони внимание от храна или играчка по команда и внимателно ли е покрай медицинска апаратура.

Разбира се, кучето трябва да спазва основните команди – седни, стой, легни, долу, върви. Необходимо е кучето да е третирано против бяс и да притежава всички задължителни ваксини. След получаване на сертификат се включвате в отбора на доброволците, които позволяват на животните им да помагат на страдащи хора.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати