miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Колко думи знае едно куче?

Колко думи знае едно куче?

Куче

Всеки собственик на куче ще потвърди, че мъниците са добре запознати с основните думи – седни, върви, топка. Нови проучвания в областта откриват, че кучетата всъщност притежават много по-богат речник, отколкото ние смятаме.

Експертите по кучешката интелигентност оценяват речника на животинките на около 165 думи, които чрез тренировка могат да се умножат. Тайната се крие в постоянството – така например всички да наричат съдържанието в купичката ядене, а не манджа, тъй като може да бъде объркващо. Много бързо ще забележите как при споменаване на често повтаряната думичка наостря уши.

През 2001 година по немска телевизия Рико - Бордър коли, успяло да различи 200 отделни думи. Установило се, че Рико използва метода на изключването, за да разграничи непознатите думи, а новите думи помнел дори месец, след като била спряна употребата им.

По-късно през 2004 година куче от същата порода – Чейсър, засенчило рекорда на Рико с главоломния брой от 1022 гуми. Собственикът ѝ – психолог от Южна Каролина, я научил на впечатляващи умения, показвайки ѝ две нови думи всеки ден.

Куче

Кучетата най-често асоциират думите с образ или поведение, отколкото с абстрактна идея. Ще привлечете вниманието на четириногия си другар много по-добре, извиквайки лакомство, отколкото с обичам те. Естествено, тонът в гласа ви ще индикира, че казвате нещо мило и приятно, от което той ще размаха опашка. Но чрез думата лакомство в главата му събуждате идеята за конкретен привлекателен обект.

Сигурно сте чували, че в името на кучето е добре да присъстват твърди, ясно различими букви – като т и р, както и повече съгласни. Предпочитанията са за по-кратки имена. Това знание може да използвате и при обучението му, когато замествате дълга дума с нейния по-кратък синоним. Говорете на животинчето си с една дума, за да различава ясно казаното.

Както и при хората, на всеки индивид му отнема различно време за обучаване. Възрастните кучета имат лоша репутация относно способностите си за научаване. Всъщност единствената им разлика с младите е времето, което им отнема. Генетичната обусловеност също има роля – породата Бордър коли има дълга история, свързана с интелигентността на кучето. Сред умниците са и Пуделът, Немската овчарка, Голдън ретривър, Доберман.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати