Защо кучето рита с крачета, когато галите коремчето му?

Куче
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Ако сте притежател на куче, със сигурност добре познавате всичките му странни привички. Много собственици са свидетели на специфично ритане с краче, когато галят коремчето на домашния си любимец.

Мястото, на което ги почесвате, е обособено в седловидния регион, включващ части от корема, гърба и хълбоците. Честотата и скоростта на ритниците варира между различните кучета. Няма особен смисъл от цялото действие – крачето не може да достигне ръката, която го докосва, за да възпре движението.

Обяснението на това явление се корени в така наречения рефлекс на чесане. Това е напълно неволева реакция, която е също толкова изненадваща за четириногия ви приятел, колкото е и за вас. Когато почесвате коремчето, това го раздразва по подобен начин, както и пъплещи насекоми.

Активират се подкожните нервни окончания, чийто сигнал стига до гръбначния мозък и се изпраща команда до мускулите на задните крайници да се отърват от досадния дразнител. Цялото действие в крайна сметка е безсмислено, тъй като вие едновременно предизвиквате дразнене и в следващия миг почесвате зоната на сърбеж.

Една от полезните функции на рефлекса на чесане се използва от ветеринарните лекари, когато искат да диагностицират неврологични нарушения в областта на корема. Въпреки че се нарича раздразване, кучето ви съвсем не изпитва раздразнение към вас в този момент.

Повечето кученца обожават почесвания по коремчето - пробвайте просто да смените мястото. Този рефлекс е едно от странните явления, засягащи любимите ни четириноги. Подобна чудатост може да наблюдаваме и при котките. При почесването на гърба в близост до опашката те повдигат инстинктивно задницата си, а някои дори вокализират.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати