Защо кучето рита с крачета, когато галите коремчето му?

Куче
Бутилка за пиене на вода за кучета-34%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
26.00 лв.
17.20 лв.
Виж ››

Ако сте притежател на куче, със сигурност добре познавате всичките му странни привички. Много собственици са свидетели на специфично ритане с краче, когато галят коремчето на домашния си любимец.

Мястото, на което ги почесвате, е обособено в седловидния регион, включващ части от корема, гърба и хълбоците. Честотата и скоростта на ритниците варира между различните кучета. Няма особен смисъл от цялото действие – крачето не може да достигне ръката, която го докосва, за да възпре движението.

Обяснението на това явление се корени в така наречения рефлекс на чесане. Това е напълно неволева реакция, която е също толкова изненадваща за четириногия ви приятел, колкото е и за вас. Когато почесвате коремчето, това го раздразва по подобен начин, както и пъплещи насекоми.

Активират се подкожните нервни окончания, чийто сигнал стига до гръбначния мозък и се изпраща команда до мускулите на задните крайници да се отърват от досадния дразнител. Цялото действие в крайна сметка е безсмислено, тъй като вие едновременно предизвиквате дразнене и в следващия миг почесвате зоната на сърбеж.

Една от полезните функции на рефлекса на чесане се използва от ветеринарните лекари, когато искат да диагностицират неврологични нарушения в областта на корема. Въпреки че се нарича раздразване, кучето ви съвсем не изпитва раздразнение към вас в този момент.

Повечето кученца обожават почесвания по коремчето - пробвайте просто да смените мястото. Този рефлекс е едно от странните явления, засягащи любимите ни четириноги. Подобна чудатост може да наблюдаваме и при котките. При почесването на гърба в близост до опашката те повдигат инстинктивно задницата си, а някои дори вокализират.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати