Може ли всяко куче да плува?

1 от 4 Снимки

Кучетата се раждат с вродения инстинкт да лаят, копаят, душат и, разбира се, да обожават човешката компания. Някои хора смятат, че плуването е способност, която всяко животно изначално притежава.

Това не важи за всеки индивид обаче – ако едно куче се изявява като земноводно и с удоволствие размахва лапички във водния басейн, друго може да потъне сякаш за крайниците му е завързан чувал с тухли. Когато говорим за втория тип, изключително трудно е да запазите главата им на повърхността.

Спрямо отношението си към плуването нашите космати другари се подразделят в три групи – можещите да плуват, способните да се научат да плуват и тези, чиито лапички не бива да се доближават до водни басейни.

Отлични плувци биват Голден Ретривър, Ирландски Сетер, Английски Сетер, Нюфаундленд, Ирландски Воден Шпаньол. Те притежават силни крайници и дълга история на традиции, свързани с плуване, тъй като са създадени с целта да ловят водоплаващи птици или да спасяват удавници.

Възможно е някои кучета да имат капацитета да плуват, но водата да представлява смъртен враг. Когато те се потопят във водния басейн, започват да експресират знаци на паника, която може да резултира в излишно изморяване и евентуално удавяне.

Страхувайки се от водата, кучето ще се опита да се покачи на вас, ще ви рита и дере до момента, в който не излезете на суша. От темперамента на животното зависи дали ще се поддаде на обучение или ще предпочете да си стои на плажа.

Третият тип кучета ще се наслаждават на ваканцията около водния басейн, стига да не им се налага да се намокрят. Оставете легълцето им до убежището си на брега и наблюдавайте как цял ден се излежават. За много кученца, които все пак обичат вода, но не могат да се научат да плуват, съществуват спасителни пояси и надуваеми костюмчета, които да ги държат на повърхността.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати