Добре ли е да се гледа кучето навън през всеки сезон?

Куче навън
Бутилка за пиене на вода за кучета-34%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
26.00 лв.
17.20 лв.
Виж ››

Постепенно дворните кучета, завързани на верига в задния двор, се превръщат в картинка от миналото. До много скоро това представляваше целия живот на кучето като домашен любимец, но днес нещата постепенно се променят.

Много са потенциалните опасности за дворното куче – отровни растения, разливи на антифриз, остри градински инструменти, пестициди, жестоки хора и отмъстителни съседи.

Списъкът може да се удължи до безкрай и дори не включваме потенциалните срещи с диви животни – вълци, чакали, лисици, змии, мечки и т.н.

Времето печели наградата за най-опасен фактор на външната среда. Изключително често в практиката се срещат измръзнали кучета или такива, изпаднали в топлинен шок.

Всяка животинка страда при екстремно ниски температури, но късокосмести породи като Бигъл, Лабрадор Ретривър, Веймаранер и Грейхаунд, както и младите и старите кучета са най-уязвими. Хипотермията е сериозно състояние, при което температурата на тялото е под нормалната. Знаци за хипотермия са треперене, летаргия, липса на координация. Прогресирайки, състоянието може да доведе до кома и смърт.

По-топлият климат е предизвикателство за брахицефалните породи кучета (тези с плоско лице) – Ши Тцу, Булдог, Боксер, Мопс. Структурата им не позволява да се отърват от допълнителната топлина с пъхтене.

Куче навън

Изложени на опасност са и старите животни. Симптоми на прегряване са повишено слюноотделяне (лигавене), усилено пъхтене, потъмняване на венците и езика до тъмночервено, липса на координация. Не вземете ли спешни мерки, кучето може да си отиде.

Експертите се съгласяват, че най-добрата опция е да гледате четириногите у дома и да не ги излагате на външни условия за дълги периоди от време, особено когато е мразовито или горещо.

Приберете животинката (това важи и за котките), когато температурата е под 4 градуса по Целзий. Абсолютно изключено е да оставяте дори дългокосместите породи навън при условия под -17 градуса.

Здравото куче се справя добре с терморегулацията си спрямо високи температури, особено когато е на сянка. Хъскита и Чау Чау са по-чувствителни към горещите условия, но по този фактор всяко куче се отнася строго индивидуално. Смъртта от топлинен шок може да настъпи изключително бързо, затова бъдете внимателни.

Ето няколко съвета за поддържане здравето на кучето ви при екстремни температури, ако е необходимо да го оставите навън:

Куче навън

Когато говорим за летните жеги, добре е да подсигурите постоянна сянка на кучето си през целия ден, независимо от преместването на слънцето.

Изкопайте дупка в земята и сложете кофа, пълна с равни части лед и вода, за да предотвратите инцидента с преобръщане на купичката и да осигурите постоянен достъп до животворната течност.

Поставете леглото му на по-високо, отбягвайки напечената земя, в която щъкат и множество насекоми.

През студените месеци отбягвайте ситуация, в която домашният ви любимец е изложен на течение или е покрит от сняг. Добре изолирана къщичка с непропусклив за влага покрив върши добра работа срещу неблагоприятните условия.

Съществуват отоплители за тези къщички, някои от които охлаждат и през лятото. Помислете дали да не сложите затоплящо се одеялце в къщичката му.

Изберете къщичка, достатъчно голяма, за да побере изправено животинче, което може да се обърне, и не повече, тъй като топлината се разсейва в по-големи пространства.

Ако притежавате няколко кучета, всяко трябва да притежава своя собствена къщичка. Осигурете им питейна вода всекидневно, която няма да замръзне, ако използвате отопляеми панички.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати