Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Защо кучето пищи при докосване

Защо кучето пищи при докосване

Нина НордНина Норд
Джедай
22531
Болки при куче

Ако кучето ви пищи при докосване, това означава, че изпитва остра болка. Това е характерно най-вече за дребните породи, които често са взимани на ръце. Когато вземете кученцето на ръце, то започва да издава силни пищящи звуци. Кучетата имат висок праг на болката и търпят много, затова ако показват, че ги боли, значи вече не могат да понесат болката.

Имайте предвид, че кучето пищи само при болка от остър и интензивен характер, ако болката е постоянна и хронична, животното се държи по друг начин - нивото им на активност намалява, те лежат дълго, отказват да правят обичайните за ежедневието им неща. Съществуват няколко типични сценария при появата на остра болка при кучето и съответно проявяването на реакция като пищене.

Това може да се случва, като взимат кученцето в ръце, като го докоснете където и да е по тялото или главата. Ако кученцето реагира така при докосване където и да е, това най-вероятно е предизвикано от двигателната реакция на любимеца ви при докосване поради повишаване на чувствителността на кожните рецептори при някои неврологични заболявания.

Ако кучето пищи, когато се изправя от седнало или легнало положение, обикновено след като се изправи, болката може и да не се появява. Често този тип болка се проявява през нощта, когато кучето лежи и от време на време променя позата си, като всяка промяна е придружена от усещане за болка. Съществува и противоположна ситуация - кучето изпитва остра болка, когато се опитва да легне или да седне. Това може да е причинено от изкривявания на гръбнака.

Причина за острата болка при кучетата може да е бактериалното възпаление на дисковете между гръбначните прешлени, както и проблеми в първия и втория шиен прешлен. Тези проблеми често са характерни за дребните породи кучета - йоркширски териер, чихуахуа, той териер, пинчер. Често такива патологии се проявяват преди първия рожден ден на кучето.

Дисковата херния също причинява много остра болка, която се проявява при движение на животното или когато то се взима на ръце. Дисковата херния често причинява болка при кучета от породите дакел, френски булдог, кокер шпаньол, пудел, пекинез. Понякога болести на жлъчката или на червата също могат да предизвикат появата на остра болка при кучетата.

Тъй като причините за болката на кучетата са различни, правилното решение е да заведете кучето на ветеринар, за да направи изследвания, да определи причината за състоянието на животното и да определи каквото ще е най-адекватното лечение. Особено драстични са случаите, в които след като кучето е пищяло дълго време от болка, настъпва парализа на крайниците, при която болката изчезва. Това е знак, че кучето има нужда от спешна ветеринарна помощ.

За да се локализира причината, са необходими рентгенографски изследвания и кръвна картина. Не се препоръчва да давате на кучето болкоуспокояващи по своя преценка, защото може само да усложните състоянието му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати