miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Разбира ли кучето концепцията за време?

Разбира ли кучето концепцията за време?

Куче
Kомплект четки за кучета-20%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Kомплект четки за кучета
20.00 лв.
16.00 лв.
Виж ››

Знае ли вашето куче кога е време за разходка в парка, дори да не сте посегнали още към каишката? Залепило ли е муцунка на прозореца, чакащо с нетърпение да се приберете от работа? На всеки собственик на куче най-вероятно се случва да се изненадва колко точно понякога четириногите усещат кое време е. Но дали наистина притежават концепцията за време в себе си?

Опитвайки се да отговорим на този въпрос, ние несъмнено оставаме в рамките на нашите възприятия, което е неуместно, тъй като сме създали човешки граници на времето. Поставили сме му мерни единици – секунда, минута, час. Това се дължи на епизодичната памет на човека, служеща му да пътува във времето, припомняйки си минали събития и представяйки си потенциални бъдещи случки.

Не е задължително да вярваме, че кучето живее само за момента, бидейки лишено от нашата перцепция за време. Кучето е способно да се обучи на базата на минали събития и да бъде тренирано за бъдещето, правейки асоциации с миналото. Следователно и нашите приятели каниди имат щипка епизодична памет в себе си.

Големите разлики идват тогава, когато човекът може с яснота да посочи кога и какво точно се е случило, както и да го свърже с други събитие. Например някои ще си спомнят сватбата си, заедно с присъстващите, музиката, която е звучала, както и чувствата, акомпаниращи щастливия ден.

Кучетата, от друга страна, различават времето, което е изминало от дадено събитие (например Паничката ми е празна от 6 часа). Разбира се, това не се дължи толкова на паметта им, колкото на техния къркорещ стомах.

Когато собствениците ги оставят сами за дълги периоди, кучетата експресират ясен знак, че имат концепция за време. Колкото повече часове и дни минават, толкова по-силна е радостта на животното да види любимия си човек отново. Пропорционалността е права.

Куче

Има няколко начина да спомогнете в намаляване безпокойствието на животното, когато се разделяте с него за дълго време. Сложете го в малка стая или район от къщата, който е тих и спокоен.

Оставете някоя ваша дреха, която скоро сте носили, за да присъства миризмата ви в дома и да го успокоява. Така кучето ще знае, че не сте го напуснали напълно. Осигурете му достатъчно играчки, за да се разсейва от скуката и самотата.

Обикновено притеснението при кучето е краткотрайно – най-проста дрямка може да промени състоянието на животното от негативно към позитивно. Канидите имат естествената способност да живеят за момента, тъй като от това е зависело оцеляването на вида в миналото, независимо че разбират концепцията за минало и бъдеще. Това им спомага да не се тревожат за случилото се вчера и за събитията в утрешния ден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати