Колко точно е вредна консумацията на лук за домашния ти любимец?

Колко точно е вредна консумацията на лук за домашния ти любимец?

Лукът е любима съставка за всяка салата или манджа. Трябва обаче да съобразим доколко нашите гозби са подходящи и за Шаро, който обикаля край масата с надежда да получи нещо.

Лукът съдържа тиосулфати, която е токсична за кучета и котки. Поглъщането на лук довежда до състояние на хемолитична анемия, характеризиращо се с увреждане на червените кръвни клетки и тяхното измиране.

Симптоми на състоянието са задух, летаргия, диария и повръщане. Те ще бъдат съпроводени с нежелание за хранене в следствие на отравянето. Първите симптоми може появят от два до четири дена след поглъщането на лука.

Всеки лук ли е опасен?

Колко точно е вредна консумацията на лук за домашния ти любимец?

Независимо дали са сготвени или сурови, различните видове лук (кромид лук, червен лук, праз лук) крият потенциална опасност за домашния ви любимец. Консумацията на количество около 5 грама за килограм маса при котки и 15-30 грама за килограм маса при кучета резултира в клинични промени в кръвта. Поглъщане на 0.5 процента количество лук спрямо теглото на животното говорят за токсикоза с лук. Ако забележите вашето четириного да яде лук, задължително уведомете ветеринаря си.

С кои храни трябва да внимаваме?

Колко точно е вредна консумацията на лук за домашния ти любимец?

Лукът е съставка на много ястия, които дори не предполагаме, че го съдържат. Убедете се, че това, което поднасяте на муцунката си, е лишено от каквито и да било следи на лук. Тук спадат пица, доматен сос, китайска храна, някои бебешки храни. Както знаем, превенцията е много по-евтина от потенциалното лечение на отравянето. Редуцирайте до минимум огризките от вашата вечеря. Бъдете внимателни с лука на прах – имайки предвид, че е скрит в много гозби.

Какво да правите в случай на отравяне?

Съмнявате се, че любимецът ви е консумирал някакъв вид лук? Обадете се на ветеринарния си лекар веднага. Състоянието е лечимо, но е добре да бъде хванато в ранния стадий. Ако не се намесите време, животинчето ви ще прекара дълги часове на пречистване в клиниката и най-вероятно ще му се прелива кръв, ако случаят е сериозен.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати