Miau.bg»Статии»Кучета»Размножаване на Кучета»Мит или факт: Хората осиновяват по-рядко животни с черна козина

Мит или факт: Хората осиновяват по-рядко животни с черна козина

Когото и да попитате от службите за спасяване на животни, ще се съгласят с твърдението, че животните с черна окраска имат по-нисък процент на осиновяване, отколкото тези с друг цвят козина. Много организации умишлено организират събития, на които излагат черни животни, или предлагат промоции относно осиновяването им. Наемат се фотографи, които да изкарат най-хубавото от тъмния им вид.

Статистиките сочат, че черните кучета и котки имат по-дълъг престой в приютите и много по-често се подлагат на евтаназия. Обяснението може би се крие в така наречения синдром на черното куче, който важи и за котките.

Какво причинява синдрома на черното куче?

Има няколко теории защо черните животни се осиновяват по-трудно и бавно. В някои култури голямото черно куче е репрезентация на злото и за него има схващане, че е прокълнато. Това възприятие идва от литература, филми и телевизия. В поредицата Хари Потър главният герой не случайно е стреснат от чичо си Сириус, превъплътен в мрачен върколак, за който се знае, че носи смърт.

В киното черните четириноги са изобразени като агресивни и зли. Доберманите и Ротвайлерите са класически породи, които всяко лошо момче притежава в задния си двор, за да алармира за органите на реда или някой друг териториален враг.

Въпреки потенциалният осиновител да няма тези тесни схващания и суеверия за тъмните окраски на животното, той ще забележи, че на фона на черна козина експресията на лицето на кучето или котка е изключително слаба, правейки ги не толкова привлекателни. Много фотографи притежават своите хитринки, когато заснемат тъмните животни с цел „изкарване“ на тяхната личност. Някои използват забавни шапчици или украси, когато става време за фотосесия с цел привличане на внимание. Друг важен фактор е, разбира се, светлината.

Какво може да се направи?

Доказано е, че човешкият вид е склонен да се придържа много по-упорито към дадено суеверие, когато срещу него е изправена силата на суровите и рационални факти. Дори това да звучи шантаво, статистиките не лъжат – от котилото, постъпило в приюта за животни, със сигурност последни ще се осиновят черните котенца.

Работниците в приютите се стараят максимално да покажат красивото в черните кучета и котки – активно промотират жизнерадостния им характер, обличат ги в забавни дрешки. И всичко, за да разсеят облака на недоверие, който човечеството си поставя спрямо тези мили животинки.

Нека суеверията не ви възпират! Поставете начало на промяната при следващото си посещение в спасителния център – вземете вкъщи любимец с тъмна окраска - той ще ви обича колкото всеки друг.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати