Как да постигнем разбирателство между котка и куче?

14.02.2018
Котка и куче

Случва ли ви се кучето и котката във вашия дом да се бият като...ами, като кучета и котки? Те все пак са два различни видoве, еволюирали в отделни посоки и имащи различни мнения за отношенията си с човека.

Кучето през вековете

Наименованието на латински Canis familiaris говори доста за характера на съвременното куче, бидейки най-добрия приятел на семейството. Кучетата са се адаптирали към социалната структура на човека, като са деляли един и същ хабитат, както и еднаква плячка. С годините някогашните вълци са избрали компанията на хомо сапиенс като изгодна, тъй като приемат разнообразие от човешка храна и се радват на човешкото присъствие. Съществуват големи сходства между обществата и на двата вида, затова са се обвързали така и добре до днешни дни.

Котката през вековете

Котка и куче

Египтолозите смятат, че одомашняването на африканските диви котки от египтяните е започнало около 3500 години пр. Хр. Тези опитомени котки се наричали мау. У някои учени цифрата се връща чак до 6000 години пр. Хр. Когато и да се е случило, сближаването на котка и човек е било поради струпването на гризачи, змии и друга удобна плячка за хищниците около човешките съобщества. В крайна сметка хората започнали да ги уважават и одомашняват, тъй като били естествен унищожител на гадини като плъхове и мишки.

Разбирателството между куче и котка

Котка и куче

Нужно е да разберете, че където има пушек, там има и огън. Съществуват множество изключения и голям брой собственици на домашни любимци заявяват, че война на видове не се случва на територията на дома им. Котките и кучетата не са естествени врагове и приятелствата между двете могат да бъдат изключително мили и силни. Важно е все пак да знаете как да се справите, ако двете животинчета се отнасят с неохота към съжителството си.

Какво се е объркало?

Най-честия проблем, който ще срещнете в домакинството, е навикът на кучето да преследва котката. Нужна е тренировка за подчинение – както на собственика, който трябва да се научи да определя правилата, така и на кучето, което трябва да работи над контрола си. Ключов момент е да комбинирате командата с игнориране на котката, докато го държите на каишка. Не бива да му позволявате да я гони по никакъв начин. Без извинения!

Разбиране на различията

Котка и куче

Много собственици имат наивни и преувеличени представи за това как трябва да изглежда разбирателството между куче и котка, без да включват фактора, че става въпрос за два коренно различни вида животни. Етолозите правят разликите, че у кучето игривото поведение е по-застъпено, склонно е да има силен инстинкт за преследване, при атака често не знае как да реагира.

От друга страна котката или е много страхлива, или много агресивна. Различията натежават при общото им съжителство и проблемът трябва да се индивидуализира и да се намери решение, удовлетворяващи всички участващи. Един от съветите е да предоставите на котката свободна територия, която да е само за нея. Ако оставяте животните сами, не забравяйте да ги разделите в отделни помещения, ако забележите агресивни прояви.

Първи стъпки

Котка и куче

При представянето на куче и котка има няколко неща, които да направите и които да избягвате. Съпоставянето на личностите на животните е от важно значение, като например добра комбинация ще е игриво кученце и игриво коте (или поне по-толерантно такова). Всяко ново животинче, ако не е твърде страхливо, ще прояви желание да играе с другото. Въпросът е дали другият любимец ще има същото мнение за ситуацията. Ако дадени куче и котка се разбират помежду си, това не е ясно потвърждение, че внасянето на други куче или котка ще предизвика завързване на същото приятелство.

Прибирането на коте вкъщи се извършва търпеливо – изолирайте писаната в отделна стая отначало. Набавете ѝ нужните храна, вода, играчки, точилка за нокти. Така давате шанс на другите животни от къщата да свикнат с нейната миризма и да свикнат с нея още преди времето на запознанството лице в лице. Ако смятате, че при първата среща може да се случи нещо нежелано, сложете на кучето си каишка или намордник. Отворете вратата на помещението, което котката е обитавала отначало. Наблюдавайте дали иска да излезе от комфортната си обстановка, въпреки че е добре запозната с присъствието на кучето. Дайте ѝ шанс да обикаля и изследва, като слагате храна в близост до местата, където кучето обикновено седи. Подсигурете се, че котката ви има места, на които да се покачи и да е извън обсега на вашия Шаро.

Колко дълго продължава социализацията?

При някои двойки уроците по съжителство могат да са в рамките на няколко дни. Рядко отговорът е никога. Най-често целият процес отнема две-три седмици. Често на котките са им нужни няколко седмици да свикнат с другото четириного. Препоръчително е въпреки и във ваша компания да има разбирателство, да не ги оставяте в едно помещение, когато ви няма.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати