miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Гладкокосместо Коли

Гладкокосместо Коли

Гладкокосместо коли
Снимка: Nietosvaara/pixabay.com

Гладкокосместото Коли е абсолютно копие на обикновеното куче Коли, но за разлика от него няма дълга козина, а е с гладка, прилепнала по тялото козина. Гладкокосместото Коли е сред предпочитаните кучета за семейства с деца заради дружелюбния си нрав.

История на Гладкокосместо Коли

Историята на Гладкокосместото Коли стартира, когато древните римляни докарват на британците овчарски кучета, от които по-късно се появява чрез много кръстосвания с ловни кучета породата Коли. От нея произлиза Гладкокосместо Коли.

Първоначално, когато се раждали кученца с къса козина, те били изхвърляни като дефектни, но постепенно фермерите ги обособили като отделна порода и ги използвали векове наред за помощници при прекарване на стадата от фермите към пазарите.

Първите исторически свидетелства за Гладкокосместо Коли датират от XVI века, когато породата е известна и като северноанглийско пастирско куче. През 1974 г. в Англия е приет стандартът на породата Гладкокосместо Коли, но в САЩ и днес гладкокосместите и дългокосместите представители на породата се смятат за една и съща порода.

Стандарт на Гладкокосместо Коли

Гладкокосместото Коли е куче със среден размер. Мъжките представители на породата Гладкокосместо Коли стават високи до 61 сантиметра и тежат до 29, 5 килограма, женските стават високи до 56 сантиметра и са тежки до 25 килограма.

Тялото на Гладкокосместо Коли е пропорционално, с елегантни мускулести крайници, добре развит гръден кош, прибран корем и добра мускулатура на цялото тяло. Гърбът на Гладкокосместо Коли е прав, опашката е дълга и кучето я носи пусната, но в състояние на възбуда тя е вдигната до нивото на гърба, без да я завива над него.

Главата на Гладкокосместо Коли е типична глава на хрътка - тясна и с издължена муцуна. Ушите на Гладкокосместо Коли са малки и кучето ги държи прибрани назад. Очите на Гладкокосместо Коли са бадемовидни и леко скосени. Козината на Гладкокосместо Коли е абсолютно гладка и много къса.

Тя може да е трицветна, мраморна - тоест черно с бяло или сиво с бяло, като петната представляват пръски, напомнящи мрамор. Освен това е допустима козина на кучето в сребристо и бяло. При всяко положение белият цвят не трябва да е преобладаващ в оцветяването на козината. Очите на кучето са тъмни, сините очи са допустими само при мраморна окраска на козината.

Грижи за Гладкокосместо Коли

Гладкокосместо Коли ще се чувства най-добре, ако живее във ферма и може да помага при преместване на животните, тъй като това куче е с работни качества. Гладкокосместо Коли ще се чувства много добре, ако живее на двор, за да може по цял ден да тича и да изразходва енергията си, но може да се отглежда и в апартамент.

Ако се гледа в апартамент, Гладкокосместо Коли има нужда поне от три разходки дневно и от време на време има нужда да потича свободно. Гладкокосместо Коли е куче, което е перфектно за състезания по аджилити.

Тази порода изисква от стопанина си не само физически, но и интелектуални игри. Гладкокосместо Коли е изключително умно куче и има нужда да развива интелекта си постоянно. Козината на Гладкокосместо Коли няма нужда от разресване, може да я минавате два пъти седмично с влажна кърпа.

Гладкокосместото коли е като обикновеното коли

Обучение на Гладкокосместо Коли

Гладкокосместо Коли е изключително умно същество и с лекота разбира какво се иска от него. Въпреки това обаче Гладкокосместо Коли може да се опита да се наложи над стопанина си, който трябва да покаже на кучето, че е лидер, без обаче да използва за това физически наказания.

При внимателно обучение, което стартира от третия месец на кучето, Гладкокосместо Коли може да се превърне в перфектен изпълнител на команди. Дори да е научило да изпълнява кучешки команди перфектно, Гладкокосместо Коли ще се подчинява само на стопанина си, на когото има пълно доверие.

Хранене на Гладкокосместо Коли

Може да храните Гладкокосместо Коли с натурални продукти или със специализирани храни за кучета - гранулирани или консервирани, важното е да са с добро качество, за да осигуряват необходимите вещества за поддържане на добра физическа форма и визия на кучето.

Гладкокосместо Коли с удоволствие хапва различни видове термично обработено месо - заешко, пилешко, пуешко, дивеч, телешко и агнешко, но не се препоръчва да му давате сурово месо, както и прекалено мазното патешко, овнешко и свинско месо и техните субпродукти.

Може да допълвате менюто на Гладкокосместо Коли със сварена елда, попарени овесени ядки, твърдо сварени яйца, кисело мляко, сварена и обезкостена морска риба, различни видове плодове и зеленчуци.

Не се препоръчва да давате на Гладкокосместо Коли прясно мляко, тръбни кокали, прекалено солена храна, захарни, тестени и пържени изделия, а също така сурова и пушена риба, прекалено гореща и прекалено студена храна.

Заболявания на Гладкокосместо Коли

Гладкокосместо Коли е доста издържлива порода, без склонност към генетичи кучешки заболявания. Въпреки това обаче трябва редовно да следите състоянието на ушите и очите на Гладкокосместо Коли, както и състоянието на кожата и козината му, тъй като представителите на тази порода понякога страдат от различни видове дерматити.

Поведение и характер на Гладкокосместо Коли

Гладкокосместо Коли се привързва изключително силно към стопанина си и семейството му и преживява много болезнено раздялата си с тях. Гладкокосместо Коли се чувства добре, ако е център на вниманието и се чувства обичан от всички членове на семейството.

Гладкокосместо Коли е идеалната куче-бавачка за малки деца, тъй като се грижи за тях и не проявява агресия дори те да прекалят с игрите. Гладкокосместо Коли проявява абсолютна незаинтересованост към непознати хора, независимо дали са възрастни или деца. Гладкокосместо Коли прекрасно се разбира с други кучета и може да живее дори с котки, ако е израснало с тях.

Недостатъци на Гладкокосместо Коли

Има вероятност Гладкокосместо Коли да прояви агресия, ако реши, че някой от членовете на семейството, с което живее, е застрашен. Въпреки това обаче Гладкокосместо Коли е неподходящо куче за пазач, тъй като по природа това куче е много дружелюбно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати