miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Бергамско Пастирско Куче

Бергамско Пастирско Куче

Нина 2Нина 2
Новак
345150
Куче Бергамско
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
26.00 лв.
Виж ››

Бергамско Пастирско Куче, известно още като Бергамаско, е изключително лоялно и интелигентно животно. Бергамско Пастирско Куче има способността да взима самостоятелни решения и действа решително в критични ситуации.

История на Бергамско Пастирско Куче

Историята на Бергамско Пастирско Куче започва преди повече от две хиляди години, когато в Европа заедно с други товари на финикийски търговци са докарани огромни космати овчарки. В Италия се оформя породата Бергамаско, която идва от провинцията Бергамо, където тези кучета са били разпространени. Бергамско Пастирско Куче става много популярно заради перфектните си работни качества, лоялността си, изключително високия си интелектуален потенциал и лоялността си към стопанина.

Стандарт на Бергамско Пастирско Куче

Мъжките представители на породата Бергамско Пастирско Куче стават високи до 62 сантиметра и тежат до 38 килограма, женските са високи до 58 сантиметра и тежат до 32 килограма. Главата на Бергамско Пастирско Куче е доста едра, носът е едър и черен на цвят. Очите са кафяви, сините очи се смятат за отклонение от стандарта на породата.

Ушите на Бергамско Пастирско Куче са клепнали и имат триъгълна форма. Опашката е доста дебела, към края се стеснява. Челюстите на Бергамаско са силни и добре развити. Тялото е с широк гръден кош, който леко се стеснява към корема. Шията е къса и много мускулеста. Тялото и крайниците на Бергамаско са с добре развита мускулатура. Лапите са тесни, възглавничките са черни на цвят.

Козината на Бергамско Пастирско Куче е много дълга, гъста и образува големи плоски фитили, които приличат на шнурове. Козината покрива плътно тялото и главата на кучето и дори покрива очите му така, че те почти не се виждат. Козината на Бергамско Пастирско Куче е сива, или сива с черни или тъмно сиви петна. Допустим е черният цвят, както и светлобежовият и жълтеникавият цвят.

Чисто белият цвят на козината е недопустим, допускат се бели петна, ако общата им площ не е повече от една пета от площта на цялата козина на Бергамско Пастирско Куче.

Козината служи на Бергамска Пастирска Овчарка за изолиране от лошите климатичните условия, а също така и като защита от зъбите на хищниците. Когато вълк нападне стадо, охранявано от Бергамаско, кучето го напада, а хищникът безуспешно се опитва да пробие дебелата козина, състояща се от плътни фитили.

Грижи за Бергамско Пастирско Куче

Бергамско Пастирско Куче ще се чувства най-добре, ако живее във ферма, тъй като това куче има нужда да проявява работните си качества. Бергамско Пастирско Куче може да се отглежда на двор, но е почти невъзможно да се отглежда в апартамент, тъй като има нужда от много движение, за да изразходва огромния си запас от енергия.

Козината на Бергамско Пастирско Куче трябва да се измива два пъти в годината, но много внимателно, за да не се разплетат фитилите, които са дебели по около 2 сантиметра. Очите и ушите на Бергамско Пастирско Куче трябва редовно да се почистват, за да се избегне рискът от усложнени инфекции. Добре е Бергамско Пастирско Куче да има кучешка къщичка, в която да се крие както от горещините, така и от снеговалежите и от дъждовете.

Обучение на Бергамско Пастирско Куче

Бергамско пастирско куче

Бергамско Пастирско Куче е много умно куче и с лекота ще разбере какво се изисква от него. В същото време обаче Бергамско Пастирско Куче има нужда от стопанин, когото да усеща като лидер, тъй като векове наред тази порода е била принудена да взима самостоятелни решения. Бергамско Пастирско Куче може да прояви известен инат при обучението, но при настойчивост от страна на стопанина и поощряване във вид на лакомства и похвала при добре изпълнена кучешка команда ще се превърне в перфектно обучено куче.

Хранене на Бергамско Пастирско Куче

Бергамско Пастирско Куче може да се храни както с натурални продукти, така и с висококачествени гранулирани и консервирани храни за кучета. Бергамско Пастирско Куче се храни с различни видове месо, но не се препоръчва то да му се дава сурово, за да не развие агресия към животните в стадото, което охранява.

Може да допълвате менюто на Бергамско Пастирско Куче с варени яйца, зеленчуци и плодове, зърнени храни и кисело мляко. Не се препоръчва да давате на Бергамско Пастирско Куче тръбни кокали, прекалено солени, студени или горещи храни, както и мазни храни, тестени изделия, захарни изделия, прясно мляко, пушени меса и пушена риба.

Заболявания на Бергамско Пастирско Куче

Бергамско Пастирско Куче е много здраво животно и няма генетични кучешки заболявания. Въпреки това обаче Бергамско Пастирско Куче може да страда от инфекции в ушите и очите, както и от проблеми в стомаха.

Обикновено стомашните проблеми на кучето се дължат на зле подбран начин на хранене и лесно се оправят след смяна на менюто. Бергамаско може да страда от заболявания на сърцето, след като навърши осем години, така че е добре от време на време да посещава ветеринар.

Любопитни факти за Бергамско Пастирско Куче

Бергамско Пастирско Куче различава отделните животни в стадото и с лекота разбира, ако към тях се присламчи животно от друго стадо, което кучето веднага прогонва. Бергамско Пастирско Куче може да изпълнява ролята на перфектно куче пазач, тъй като е готово да даде живота си, за да опази стопанина си и неговата собственост.

Бергамско Пастирско Куче се използва от пожарникарите като помощник, както и при спасяването на хора след земетресение.

Бергамско Пастирско Куче има нужда от постоянно общуване със стопанина си, към когото силно се привързва. Бергамско Пастирско Куче е в състояние да извежда стадата овце на паша без овчар, както и да ги прибира обратно без човешка помощ.

Недостатъци на Бергамско Пастирско Куче

Бергамско Пастирско Куче може да прояви кучешка агресия към непознати, ако прецени, че те са заплаха за стопанина й или за стадото, което охранява. Сред недостатъците на Бергамско Пастирско Куче е фактът, че при смяна на стопанина може да откаже да се грижи за новото стадо, а също така може да откаже да се храни и да загине от скръб по стария си стопанин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати