miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Сърдечни проблеми при кучето

Сърдечни проблеми при кучето

Сърдечни проблеми при куче
Kомплект четки за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Kомплект четки за кучета
20.00 лв.
Виж ››

Сърдечните проблеми при кучето са обединени под названието сърдечна болест. При нея свивателната способност на сърдечния мускул е намалена.

Сърдечната слабост в повечето случаи е вторично явление, което се появява следствие на други заболявания като перикардит, миокардит, ендокардит, дистрофия на сърдечния мускул и др. Те възникват самостоятелно или са свързани с отравяния. Други причинители може да са анемията, хидермията, нарушенията в кръвоснабдяването на сърдечния мускул и други.

В редки случаи сърдечната слабост може да е първична и следствие от изморителна работа. Пример са ловните кучета, които тичат дълго време под жаркото слънце. При тях състоянието се появява следствие на продължително бездействие, след което се налага да ловуват продължително.

Първичната и вторична сърдечна слабост могат да протекат както остро, така и хронично.

Сърдечни проблеми при кучета

Гонче
Снимка: BG Macedonia

Остра сърдечна слабост

Настъпва внезапно. Започва със силен задух, понякога с признаци за белодробен оток. Пулсът е ускорен и слаб, едва чувствителен, неправилен. Лигавиците са цианотично обагрени, вените са изпъкнали, а ĸoнюнĸтивитe са клончесто зачервени. Животното е отпаднало, а вените са изпъкнали. В зависимост от причината състоянието или се подобрява или се влошава. Във втория случай сърдечният тласък се усилва, пулсът не се усеща, крайниците изстиват. Кучето започва да трепери и залита, понякога пада на земята и има гърчове. В повечето случаи краят е фатален.

Хронична сърдечна слабост

Грейхаунд

Признаците са същите като острата, но се развиват постепенно. Пулсът става слаб и неправилен, долните крайници изстиват и се появяват студени отоци. Урината е обагрена в тъмно. Следват множество усложнения и разширяване на сърцето.

Следствие

Тежката и остра сърдечна слабост често завършва с летален изход. Ако е в лека форма – животното се възстановява до няколко часа. Хроничната сърдечна недостатъчност е състояние, което подобрява и намалява работоспособността периодично. Правилното лечение носи пълното оздравяване или значителното подобрение, краткотрайно или по-продължително.

Ако причините за състоянието бъдат изяснени и се проведе рационално лечение, прогнозата е благоприятна. Когато обаче налице са тежки и непоправими поражения на сърцето и е невъзможно да се установи причината, прогнозата е лоша и неблагоприятна.

Лечение

Болно куче

Болното животно изисква пълен покой. Това понякога е достатъчно за пълното му оздравяване. Ако не настъпи бързо подобрение обаче, е нужно да се предприеме навременна медикаментозна терапия. Тя се различава при остро и хронично болните. Поради това е необходимо предварително диагностициране от ветеринар, който да осигури най-добрата терапия. Подпомагащ е приемът на витамини А, Е, С и от групата на В. болните животни трябва да се хранят пълноценно с балансирана по отношение на витамини и белтъци храни. Те се дават начесто и в малко количества.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати