Посавско Гонче

Нина 2Нина 2
Новак
345165
Посовско Гонче
Kомплект четки за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Kомплект четки за кучета
20.00 лв.
Виж ››

Посавско Гонче е ловно куче, което е верен приятел и изключително добър помощник на ловците. Посавско Гонче е куче, което може да се гледа и в градски условия, стига стопаните му да са любители на приключенията и често да пътуват извън града, за да се чувства то добре.

История на Посавско Гонче

Наименованието си Посавско Гонче дължи на мястото на възникване на тази интересна ловна порода - долината на река Сава в Босна. Посавско Гонче там е известно като Посавски Лауфхунд. В исторически план няма абсолютно никаква информация за това какви точно са били предците на Посавско Гонче, нито кой е създал тази порода кучета, предпочитана от много ловци. Смята се, че най-вероятно Посавско Гонче произхожда от истрийските гончета, които са живеели на полуостров Истрия. Древно изображение, което датира от 1494 година, изобразяващо куче, което прилича на Посавско Гонче, се намира в църква в Истрия. Официалния си статус на призната порода Посавско Гонче получава през 1955 година и оттогава тези красиви и умни кучета могат да се явяват на екстериорни изложби и различни видове състезания.

Стандарт на Посавско Гонче

Мъжките представители на породата Посавско Гонче достигат до 58 см височина и тежат до 22 кг, женските стават високи до 48 см и тежат около 18-20 килограма. Главата на Посавско Гонче е издължена и тясна, теменната част е леко изпъкнала. Муцуната е доста дълга, носът е широк, черен или тъмнокафяв на цвят. Очите на Посавско Гонче са големи и тъмни, ушите са плоски, клепнали, със заоблени краища. Шията е мускулеста, гръдният кош е добре развит, гърбът е със силни мускули, коремът е прибран. Крайниците на Посавско Гонче са мускулести, с кръгли лапи. Опашката на кучето е със средна дължина, дебела в основата си, леко извита и покрита с гъста козина. Тялото на Посавско Гонче е покрито с гъста къса козина, която е червеникаво кафява на цвят, допускат се черни петна по гърба и бели петна по гърдите, корема, краката и върха на опашката.

Грижи за Посавско Гонче

Посавско Гонче е типично ловно куче и има нужда от много движение, за да се чувства добре и да поддържа мускулите си в добра форма. Кучетата от тази порода няма да се чувстват добре, ако се гледат в апартамент, но и това е възможно, ако им се осигуряват по няколко часа разходки на ден и възможност да потичат на воля. Ако кучето от тази порода живее в градски условия, е добре да се разхожда на повод, защото ще приеме всяко дребно куче, коте или друга животинка за плячка. Посавско Гонче е изключително активно куче и има нужда от пространство, за да изразходва енергията си, затова перфектният вариант за него е да живее в двор. През зимата обаче е добре Посавско Гонче да е в къщата, защото късата му козина няма да го предпази от студа. Посавско Гонче с радост ще ви придружава на разходки с колело или на уикенд на палатка, където ще може да тича по цял ден. Посавско Гонче ще се чувства най-добре, ако може да участва в лов, защото това му е генетично заложено. Ако не можете да осигурите това на Посавско Гонче, накарайте го да участва в игри, които имитират лова. Посавско Гонче е много издържливо куче и с лекота ще преодолее няколко километра. Желателно е всеки ден да сресвате козината на кучето или да минавате по нея с влажна кърпа. Това е важна част от грижите за Посавско Гонче.

Обучение на Посавско Гонче

Кучето е много умно същество и бързо схваща какво точно се иска от него. Така че обучението на Посавско Гонче не е чак толкова трудно. То е лоялно към стопанина си и затова е истинско удоволствие да се работи с него. Единственото, което Посавско Гонче не може да търпи, е грубото отношение на стопанина си, когото обича повече от всичко на света. Ако по време на обучение стопанинът на Посавско Гонче вика по него или го наказва, кучето от тази порода ще стане затворено и може да откаже да изпълнява команди или да го прави с подвита опашка. Обучението на Посавско Гонче може да започне от третия месец на живота му и да се използва поощряване с лакомство и погалване при всяка добре изпълнена команда.

Хранене на Посавско Гонче

Посовско Гонче може да прояви агресия към непознати

Посавско Гонче няма претенции към това каква храна му се дава, но е добре да го храните с висококачествени консерви и гранулирана храна за кучета, която да осигури на това активно животно добра мускулатура, добро здраве и външен вид. Може да храните Посавско Гонче и с натурални продукти, но трябва да ги допълвате с витамини и минерали за кучета. Не е добре да давате на Посавско Гонче прясно мляко, тръбни кокали, пушено месо и пушена риба, сурово месо и сурова риба, сурови яйца, мазно месо, пържени и пикантни храни, прекалено горещи и прекалено студени храни. Може да допълвате храната на Посавско Гонче с плодове и зеленчуци, макар че не всички представители на тази порода ги предпочитат.

Заболявания на Посавско Гонче

Няма генетично обусловени заболявания при Посавско Гонче. Въпреки всичко обаче е добре да проверявате редовно състоянието на дългите уши на кучето, за да избегнете появата на инфекции и усложнения, свързани с тях. В храната на възрастното Посавско Гонче трябва да има достатъчно витамини и минерали, за да се избегне появата на бъбречни проблеми, което е възможно при представителите на тази порода с напредването на възрастта.

Любопитни факти за Посавско Гонче

Посавско Гонче е куче с добър характер и е подходящ домашен любимец за семейства с деца. Това е перфектното куче за почитателите на лова - бързо, издържливо, с невероятно обоняние. Посавско Гонче се използва при лов на зайци, елени и всеки друг дивеч. Посавско Гонче има силен звънлив лай, който се чува отдалече. Посавско Гонче е предано куче, което ще защитава семейството с цената на живота си.

Недостатъци на Посавско Гонче

Посавско Гонче може да прояви агресия към непознати, ако прецени, че те представляват заплаха за семейството му. Посавско Гонче може да прояви деструктивно поведение, ако дълго време е затворено между четири стени. При смяна на стопанина Посавско Гонче може да прояви агресия към новия стопанин, ще се опитва да бяга при всяка възможност и може да откаже да се храни от мъка по предишния си стопанин, към когото ще е лоялно до края на живота си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest