Наднормено тегло и затлъстяване при лабрадорите

Бутилка за пиене на вода за кучета-34%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
26.00 лв.
17.20 лв.
Виж ››

Затлъстяването се оказва сериозен проблем както за хората, така и за кучетата. Той пряко застрашава здравето на домашните любимци.

При някои породи затлъстяването е генетично заложено. Има обаче и други причини, които водят до него.

Изследванията показват, че около една четвърт от всички домакинства във Великобритания имат поне едно куче. Най-предпочитаната порода са лабрадорите. Именно те се оказват генетично предразположени към повишен апетит много повече, отколкото останалите породи.

При една четвърт от лабрадорите се наблюдава лакомият ген. Той увеличава драстично апетита им. Това се отразява пряко на поведението на животите и те постоянно търсят храна. Стопаните в този случай нямат никаква вина, че кучето качва килограми. Вместо да се вайкат колко лоши са в грижите си, те трябва да бъдат много по-внимателни с подбора на храни за него.

Генетичната мутация може да бъде премахната, но това не е най-доброто решение. Ако това се направи, ще се промени характерът на породата и желанието на животното да бъде обучавано. Ето защо вниманието трябва да се насочи изцяло към подбор на храни, които да засищат, без да се отразяват на теглото.

Правилният подход към избора на храните е единственото решение за справяне с проблема със затлъстяване при лабрадорите. За съжаление повечето стопани са приели за нормално лабрадорът да затлъстява. В някои случаи собствениците също спомагат за наддаването на животинките.

Те им дават по-мазни храни и остатъци от техните ястия, което допринася за затлъстяването на кучетата дори и те да водят активен живот. Едно затлъстяло куче страда от болки в ставите, увеждане на коленните връзки при по-големите породи, промяна в походката и артрит.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати